Škodovka vsází na elektrifikaci. Do roku 2025 uvede 10 takových modelů

11
Škodovka vsází na elektrifikaci. Do roku 2025 uvede 10 takových modelů
  • V Boleslavi se připravují na elektrickou budoucnost
  • První elektromobil přijde příští rok spolu s prvním plug-in hybridem

Již příští rok zahájí automobilka Škoda výrobu svých prvních elektrifikovaných modelů. Na trh dorazí Škoda Superb, tedy plug-in hybridní verze vlajkové lodi značky Škoda, a také první zcela elektrický vůz mladoboleslavské automobilky, elektrické Citigo. Plug in hybridní Superb bude kombinovat spalovací motor s elektrickým pohonem a nabídne i možnost jízdy v čistě elektrickém režimu. Elektrické Citigo pak bude vycházet ze sesterského Volkswagenu Up!, který se již nějakou dobu prodává. Opravdová revoluce přijde v roce 2020, kdy se představí sériová verze studie Vision E. Bude to první čistě elektrický vůz Škoda navržený na bázi platformy MEB, tedy modulární koncernové stavebnice pro elektromobily.

Do roku 2025 pak bude mít automobilka Škoda v nabídce 10 elektrifikovaných modelů v různých segmentech, z nichž šest budou plnohodnotné elektromobily, ostatní pak plug-in hybridy a hybridy. Vedle nich se budou dále vyrábět modely s vysoce efektivními spalovacími motory. Ještě čistší a úspornější provoz by jim mohla přinést kombinace zemního plynu (CNG) jako alternativního paliva a elektrické zadní nápravy, jak to ukázala Škoda Vision X, nejnovější studie hybridního SUV. Všechny vozy se budou i nadále vyrábět v České republice spolu s dalšími elektrickými komponenty pro plug-in-hybridní vozy všech značek koncernu Volkswagen.

Vývoj těchto vozů a souvisejících technologií je jedním z cílů Strategie 2025 automobilky Škoda a výsledkem velkých investic do výzkumu a vývoje. „Do roku 2022 budeme investovat celkem dvě miliardy eur do elektromobility a nových služeb souvisejících s mobilitou. V tom jsou zahrnuty investice do nových produktů, jakož i do výroby, nákupu, kvality a náběhů nových vozů. Jedná se o největší investiční program v historii značky Škoda,“ vysvětluje Bernhard Maier, předseda představenstva Škoda Auto. Značka Škoda je tedy na nástup elektrické éry automobilismu důkladně připravená.

Diskuze ke článku
Samusam
No to je trochu pozdě ne. Těch modelů mělo být alespoň 5 max příští rok
Standa V.
Hodně pozdě ! Nějaký model už tu měl dávno být. Hlavně se docela bojíím aby tam nedošlo ke zkraktu a celé to neshořelo jako u jejich koncernové společnosti VW. Viz tento článek: https://www.investicniweb.cz/news-volkswagen-stahuje-k-oprave-700-000-vozu-modelu-tiguan-a-touran/
Rob
A co tedy, je to pořád z Boleslavy, nebo už z Boleslavi? Nebo to máte podle vzoru Bratislava? ????????????
Patrik Tomeš
Trošku pozdě ne? O proti konkurenci se můžou jít zahrabat. Jsou sakra pozadu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze