Škoda Auto představila propracovaný ekosystém pro své elektromobily a péči o ně

Škoda Auto představila propracovaný ekosystém pro své elektromobily a péči o ně
Fotografie: Škoda Auto
  • Škoda Auto do roku 2026 představí tři nové elektrické modely
  • Pro fleetové zákazníky je k dispozici podporované řešení Chargee
  • V České republice je v současnosti přes 3 600 nabíjecích bodů

Škoda Auto si klade za cíl nabízet komplexní ekosystém pro komfortní užívání elektromobilů pro soukromé i fleetové zákazníky. Autorizovaní partneři se rovněž hlásí k udržitelnosti nejrůznějšími řešeními pro showroomy, mezi která patří fotovoltaické elektrárny nebo bateriová úložiště. V rámci svého zaměření na udržitelnou budoucnost připravuje český výrobce pro následující roky hned několik elektrických vozů, které doplní stávající varianty modelu Enyaq iV. Již dnes má automobilka Škoda komplexní ekosystém, který řidičům elektromobilů umožňuje bezproblémový provoz. „Přechod na elektromobilitu pro zákazníky znamená nejen výměnu auta, ale i změnu celého přístupu k jeho provozu a nabíjení. Abychom tuto změnu udělali co možná nejpohodlnější, máme k dispozici komplexní řešení, které zákazníkům nabízí odpovědi na všechny otázky a potřeby spojené s elektromobilitou,“ říká Jiří Maláček, vedoucí českého zastoupení společnosti Škoda Auto.

Počet dobíjecích bodů veřejné nabíjecí infrastruktury roste

Zcela klíčovou součástí tohoto plánu jsou veřejné nabíjecí stanice. Všichni autorizovaní prodejci značky už provozují nabíječky přístupné majitelům vozů rodiny Škoda iV. Zároveň automobilka přebírá roli elektromobilního lídra na českém trhu a spojuje všechny důležité hráče v oblasti budování infrastruktury, aby další nabíjecí body vznikaly koordinovaně a na místech, kde je řidiči nejvíce potřebují. V České republice je v současnosti přes 3 600 nabíjecích bodů a do konce roku 2023 by jich dle předpokladu mělo být přibližně 5 000. Až 150 z nich by mělo disponovat nabíjecím výkonem přes 150 kW. V roce 2025 by měli mít řidiči elektromobilů v tuzemsku k dispozici až 11 tisíc nabíjecích bodů (z toho 800 vysokorychlostních), na konci desetiletí v roce 2030 by jich dobíjecí síť měla nabízet až 35 tisíc (2 300 vysokorychlostních)

Snadné nabíjení na cestách pro individuální uživatele

Často skloňovanou otázkou při delších cestách je veřejné nabíjení a platby za něj. Škoda nabízí pro fyzické osoby službu Powerpass, která pomocí jediné RFID karty nebo prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu umožňuje pohodlné a nekomplikované dobíjení po celé Evropě. Kromě veřejných rychlonabíjecích stanic celoevropské sítě Ionity mohou uživatelé této služby dobíjet své elektrifikované vozy u mnoha dalších veřejných dobíjecích míst ostatních provozovatelů. Po celé Evropě se takových míst nachází už více než 400 tisíc. Aplikace Powerpass je umí zobrazit na mapě včetně jejich aktuální dostupnosti a dokáže k nim řidiče navigovat. Řešení je v současnosti k dostání se třemi tarify zohledňujícími zákaznický způsob využívání konkrétního elektrického modelu rodiny Škoda iV.

Podporované řešení Chargee je ideální volbou pro firemní klienty

Pro firmy je k dispozici podporované řešení Chargee. To přináší zatím nejucelenější řešení elektromobility pro fleetové zákazníky na českém trhu. Aktuálně je do něj integrováno přes 7 600 nabíjecích bodů v Česku, Polsku a na Slovensku. V nejbližší době se plánuje také integrace dalších velkých zahraničních poskytovatelů, aby byla jízda pro uživatele co nejpohodlnější. Řešení také zpřístupňuje stanice určené pro domácí nebo vnitrofiremní nabíjení. Autorizace probíhá přes jednu kartičku nebo aplikaci. Provozovateli firemní flotily elektrických vozů nabídne dokonalý přehled o každé vydané kWh ve firmě i doma a automatizované reporty i fakturace. Umožňuje nastavení různých práv pro konkrétní zaměstnance například podle funkce ve firmě zohledňující dostupnost nabíjecích míst nebo přístup k údajům ostatních uživatelů.

Ideálním řešením pro majitele elektromobilů ale je, pokud to situace dovoluje, nabíjení doma. To představuje nejen nejpohodlnější, ale obvykle také nejlevnější formu nabíjení. Aby bylo pořízení domácího nabíjecího bodu pro nové majitele elektrických vozů co nejsnazší, nabízí Škoda Auto ve spolupráci s partnery hned tři balíčky pro domácí nabíjení. Základní balíček „S“ poslouží těm, kterým stačí nabíjet ze zásuvky, a zahrnuje kontrolu jističe a elektrické infrastruktury. Balíček „M“ k tomu přidává nástěnnou nabíječku (tzv. wallbox) a balíček „L“ nabízí řešení pro větší klienty, zejména firmy, které potřebují nabíjet i desítky nebo stovky vozů. Jeho součástí je obvykle systém nabíječek, vlastní fotovoltaická elektrárna a bateriové úložiště plus centrální systém řízení, který umožňuje sledovat energetickou bilanci celé domácnosti nebo firmy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze