Samsung má nové baterie, Honda zase levný skútr

fNews
Samsung má nové baterie, Honda zase levný skútr
Fotografie: Honda
  • Samsung ukázal svou podobu solid-state baterie, která se chlubí dlouhý dojezdem, rychlým nabíjením a vyšší hustotou
  • Audi oficiálně uvedlo Modely A6 e-tron a Honda zase začíná prodávat malý elektroskútr EM1 e:
  • fNews přináší výběr těch nejzajímavějších zpráv za uplynulý týdena

Co byste řekli na fyzicky menší baterie, které se ale rychleji nabíjí a mají delší dojezd? Samsung takovou právě představil. Honda láká na skútr za super cenu a Audi naplno představilo řadu A6 e-tron. Tak vítejte u fNews.

fNews #274 – Samsung má nové baterie, Honda zase levný skútr

Podcast v audio formě

Partner fnews 2024-1

Samsung ukázal nový typ polovodičové, tzv. solid-state baterie. Ty mají energetickou hustotu přibližně 500 Wh/kg, což je dvojnásobek dnes běžných elektromobilů. V roce 2027 začne masovou výrobu s dojezdem kolem 1 000 km a rychlým nabíjením (tedy z nějakých 10 na 80 procent za 9 minut). Prémiové elektromobily Lexus by měly být první, kdo je použije. A to právě kvůli ceně. Tyto baterie jsou sice menší, lehčí a rychleji se nabíjí, ale zato jsou výrazně dražší. Takže jejich nasazení dává zatím smysl v prémiovém segmentu.

Elektrický skútr Honda EM1 e: je prvním modelem nové rodiny elektroskútrů této japonské značky. Patří do kategorie malých motocyklů pro začínající jezdce s řidičským oprávněním AM, které je možné získat již od 15 let. Dosahuje nejvyšší rychlosti 45 km/h a váží pouhých 95 kg. Jeho vyjímatelná li-ion baterie má kapacitu 1,48 kWh a nabíjí se buď za 6 hodin z 0 na 100 % nebo za 160 minut z 25 na 75 %. Zaváděcí cena tohoto skútru na českém trhu je 59 900 Kč včetně DPH, včetně výměnné baterie a nabíječky. Skútr je dostupný ve třech barvách: bílé perleťové, stříbrné metalízy a matné černé metalízy.

Audi představuje nové elektrické modely A6 Sportback e-tron a A6 Avant e-tron na platformě PPE. Tyto vozy nabízejí elegantní design, špičkovou aerodynamiku a dojezd až 750 kilometrů. Výrazným prvkem jsou inovativní OLED světla, virtuální zpětná zrcátka a promítání světelného piktogramu na chodník. Interiér je moderní s OLED displeji, digitálním klíčem a asistentem s umělou inteligencí. Model Avant zase potěší všechny příznivce kombíků. Cena začíná v přepočtu na 1,9 milionu Kč. Reálné české ceny zjistíme do několika týdnů. Pokud vás zajímá více, mrkněte do našeho článku, nebo si pusťte podrobné video přímo na našem YouTube kanálu.

Plně elektrický Ford Mustang Mach-E dostal nový facelift, zaměřený na technickou stránku. Vrcholná varianta GT má nový elektromotor na zadní nápravě a zrychlení z 0 na 97 km/h za 3,3 sekundy. Točivý moment byl navýšen na 949 Nm. Mustang-Mach E GT tak konkuruje Tesla Model Y Performance, která dosahuje stejného zrychlení za 3,7 sekundy. Maximální rychlostí Mustangu je však jen 200 km/h. Třeba takový Hyundai Ioniq 5 N by mu díky tomu nakonec přeci jen ujel.

A to je z dnešních novinek vše. Více najdete na fDrive.cz a samozřejmě mi můžete dát vědět, co třeba na ty nové chystané baterky říkáte.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze