Sam Bird a DS Virgin v New Yorku vítězní i napodruhé

Sam Bird a DS Virgin v New Yorku vítězní i napodruhé
  • Sam Bird zazářil i v nedělní ePrix – vyhrál kvalifikaci a následně i závod
  • Na stupních vítězů stáli i oba jezdci týmu Mahindra: Felix Rosenqvist a Nick Heidfeld
  • Lucas di Grassi na nejlepší znovu nestačil, náskok Buemiho na čele šampionátu nicméně před posledními dvěma závody sezóny stáhl na 10 bodů

Jako by to byla trať šitá jemu na míru. Sam Bird si totiž po sobotním triumfu připsal v New Yorku i druhé vítězství. A co víc, tento nepříliš vysoký borec nedal nikomu šanci ani v kvalifikaci a do závodu tak startoval rovnou z nejvýhodnější pozice. Tu sice hned v první zatáčce ztratil na úkor Felixe Rosenqvista, ale už v jedenáctém kole se před Švéda odvážně potopil v jedné z úzkých zatáček a vzal si zpět to, co mu náleželo. Tedy vedení v závodě.

Základním kamenem úspěchu ale byla již zmíněná kvalifikace. V té se Birdovi dařilo o něco lépe než v sobotu, ale nezaháleli ani soupeři. Složení závěrečné super pole bylo zkrátka nabité. Objevili se v něm dále oba vozy týmu Mahindra s piloty Nickem Heidfeldem a Felixem Rosenqvistem, Jean-Éric Vergne z týmu TECHEETAH a premiérově také Pierre Gasly, který v New Yorku nahrazoval Sébastiena Buemiho u Renaultu e.dams. Jenomže posledně jmenovaný společně s Heidfeldem drobně chybovali, a tak zvýšili šance Birda na zisk pole position. Nejblíže, a to na pouhých 37 tisícin sekundy, se mu přiblížil vítěz berlínského závodu Rosenqvist.

O dost hůře dopadl Alex Lynn, kolega Birda a vítěz sobotních rozřazovacích jízd. Ten se kvalifikoval až jako sedmnáctý a naděje na skvělý výsledek se tak pomalu rozplynuly. Nezazářil ani di Grassi, který se musel spokojit s devátou příčkou na startu.

Výsledková listina kvalifikace

Pozice Jezdec Tým Čas na kolo (ztráta)
1. S. Bird DS Virgin Racing 1:02.285 s
2. F. Rosenqvist Mahindra Racing + 0,037 s
3. J. Vergne TECHEETAH + 0,159 s
4. P. Gasly Renault e.dams + 0,912 s
*5. N. Heidfeld Mahindra Racing + 0,925 s
6. M. Engel Venturi Formula E 1:02,579 s
7. O. Turvey NEXTEV NIO 1:02,583 s
8. D. Abt ABT Schaeffler Audi Sport 1:02,688 s
9. L. Di Grassi ABT Schaeffler Audi Sport 1:02,720 s
10. T. Dillmann Venturi Formula E 1:02,807 s
11. R. Frijns Andretti Formula E 1:02,820 s
12. S. Sarrazin TECHEETAH 1:02,853 s
13. M. Evans Panasonic Jaguar Racing 1:02,868 s
14. J. D'Ambrosio Faraday Future Dragon Racing 1:02,900 s
15. N. Prost Renault e.dams 1:03,038 s
16. N. Piquet NEXTEV NIO 1:03,184 s
17. A. Lynn DS Virgin Racing 1:03,224 s
18. A. Da Costa Andretti Formula E 1:03,330 s
19. L. Duval Faraday Future Dragon Racing 1:03,547 s
20. A. Carroll Panasonic Jaguar Racing 1:03,594 s

* Prvních pět jezdců se utkalo v tzv. super pole

V první zatáčce samotné ePrix bylo hodně těsno. V jednu chvíli ji dokonce ucpali jezdci ABT Schaeffler, kteří se téměř vzájemně vyřadili ze závodu. Daniel Abt pak navíc na chvíli zůstal stát na trati a vypadalo to, že ze závodu bude muset odstoupit. Jeho audi se sice záhy rozjelo, ale v pokročilejší fázi ePrix stejně odstoupil. K úhoně přišel i Vergne, do nějž zezadu narazil Engel a poškodil mu kryt zadního kola. Francouz navíc od maršálů dostal pokyn, že s takto poškozeným autem nelze pokračovat. Z třetího místa proto zamířil ke svým mechanikům, kteří mu plandající kryt doslova utrhli. Jenomže stejně jako Abt, i Vergne se propadl na samotný konec startovního pole.

Situace se po úvodních dramatech na chvíli ustálila, jenže klidné vody brzy znovu rozčísnul Maro Engel, který havaroval. V ten samý okamžik se v blízkosti bariéry ocitl i Evans, jenž probrzdil do jedné ze zatáček. Ačkoli vůz Evanse nevykazoval viditelné známky poškození, hlavu si v jeho případě postavila technika. Situace si navíc vyžádala režim virtuálního safety caru. Po restartu už přišel okamžik pro Birda, který to velmi drzým, ale zároveň čistým způsobem na Rosenqvista zkusil. Jeho pokus o předjetí vyšel a Brit si tak začal na čele závodu budovat náskok.

„Jaký víkend nejen pro mě, ale pro tým!“ zvolal Bird po úspěšném tažení New Yorkem. „Jak úžasné auto jsem tento víkend dostal! V kvalifikaci doslova létalo a v závodě skvěle nakládalo s energií. Klobouk dolů před týmem DS Virgin Racing za to, že mi dali k dispozici prozatím vůbec nejlepší auto. Pocity vítězství tu jsou nepopsatelné. Byl to víkend historického významu. Nejen pro Formuli E, ale pro motorsport jako takový. V New Yorku se nikdy předtím nezávodilo. Být proto prvním vítězem, navíc v prvním i druhé závodě, to je něco skutečně mimořádného.“

V polovině vyměřené délky ePrix se objevil problém u Rosenqvista s monitorováním energie na jeho voze. Tým zkusil dopředu vyslat Heidfelda, zda se náhodou jemu nepodaří Birda stáhnout. Pokus hezký, avšak marný. V závěru si proto oba jezdci týmu Mahindra prohodili své pozice nazpět. Navíc se zdálo, že oběma schází rychlost, neboť velmi hbitě se na oba dotáhl čtvrtý Pierre Gasly. V nájezdu do prostoru startu a cíle posledního kola se ještě Gasly pokusil o předjížděcí manévr, ale namísto toho si škrtnul o vůz Heidfelda, načež okusil tvrdost zdejších ochranných bariér. Cílovou pásku tak protínal vskutku netradičním způsobem.

ePrix New York - 2. závod

Jako záskok za Buemiho se nicméně Gasly osvědčil, zvlášť při zvážení faktu, že za sebou v neděli udržel Lucase di Grassiho. Brazilec dokončil jako pátý v pořadí a z náskoku Švýcara ukrojil dalších deset bodů, přičemž stejná porce bodů mezi nimi zůstává i před posledním double-headerem, který se jede za dva týdny v Montrealu (v sázce bude 58 bodů). Hodně emocí pak vyvolávaly i boje ve středu pole. Za ty jim aplaudoval dav dvaceti tisíc fanoušků v ochozech, přičemž nejvýrazněji se o to zasadil Vergne. Ten se, navzdory neplánované zastávce v boxech, stihl prodrat až na konečné osmé místo.

Výsledková listina druhé ePrix New Yorku

Pozice Jezdec Tým Počet kol (ztráta)
1. S. Bird DS Virgin Racing 49
2. F. Rosenqvist Mahindra Racing + 11,381 s
3. N. Heidfeld Mahindra Racing + 12,319 s
4. P. Gasly Renault e.dams + 12,355 s
5. L. di Grassi ABT Schaeffler Audi Sport + 23,451 s
6. N. Prost Renault e.dams + 30,470 s
7. T. Dillmann Venturi Formula E + 41,862 s
8. J. Vergne TECHEETAH + 52,292 s
9. R. Frijns Andretti Formula E + 1:00,475 s
10. J. D'Ambrosio Faraday Future Dragon Racing + 1:12,659 s
11. A. Carrol Panasonic Jaguar Racing + 1:41,134 s
12. S. Sarrazin TECHEETAH + 1 kolo
13. L. Duval Faraday Future Dragon Racing + 1 kolo
14. O. Turvey NEXTEV NIO + 1 kolo
15. A. Da Costa Andretti Formula E + 1 kolo
16. N. Piquet NEXTEV NIO + 3 kola
17. M. Engel Venturi Formula E nedokončil
18. A. Lynn DS Virgin Racing nedokončil
19. D. Abt ABT Schaeffler Audi Sport nedokončil
20. M. Evans Panasonic Jaguar Racing nedokončil

Sestřih druhé ePrix New Yorku

Zdroj: fiaformulae.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze