První závod na berlínském letišti vyhrál Švéd Rosenqvist

První závod na berlínském letišti vyhrál Švéd Rosenqvist
  • Tento víkend navštívila Formula E Berlín, kde se jedou hned dva závody
  • Druhý závod se jede zítra v 16 hodin
  • Přímý přenos můžete sledovat na Arena Sport 1

Švéd Felix Rosenqvist z týmu Mahindra získal v sobotu první vítězství v seriálu Formule E. Stalo se tak v prvním ze dvou závodů na bývalém berlínském letišti Tempelhof. Vítěze kvalifikace Lucase di Grassiho (ABT Schaeffler) předjel krátce před výměnami vozů ve více než hodinovém závodu a od té doby nebyl vážně ohrožován. Brazilec di Grassi tak stáhl náskok průběžného lídra šampionátu Sébastiena Buemiho z týmu Renault e.dams. To ale nebyl jediný důvod, proč je nyní rozdíl mezi prvním a druhým pouhých 22 bodů. Švýcar Buemi, který po startu ze čtrnácté příčky dojel do cíle pátý, byl totiž nakonec diskvalifikován kvůli nižšímu než povolenému tlaku v pneumatikách, a to na obou vozech.

Kvalifikace byla velmi napínavá. Lucas di Grassi totiž, navzdory léčení poraněného kotníku, porazil Argentince José María Lópeze (DS Virgin) rozdílem pouhé jedné tisíciny sekundy! Pozdější vítěz závodu Rosenqvist vedl kvalifikaci až do poslední třetiny okruhu, ale nakonec skončil až třetí.

Na startu třetí Rosenqvist se dostal před druhého Lópeze ihned po odlepení ze startovního roštu. Lucas di Grassi si postupně budoval náskok až na úroveň 2,5 sekundy, ale Rosenqvist tuto ztrátu dokázal stáhnout a těsně před výměnou aut, kdy di Grassi už šetřil energii, se dostal na první místo. To už držel až do konce, kde se těšil náskoku přes dvě sekundy. Nick Heidfeld z týmu Mahindra v závěru závodu chtěl předjet di Grassiho, jehož vůz ABT Schaeffler FE02 trápilo přehřívání akumulátorů, ale Heidfeld nakonec zůstal třetí. A tím získal po závodech v Monaku a Paříži již třetí třetí v řadě. Buemiho týmový kolega v Renaultu Jean-Éric Vergne obdržel pětisekundovou penalizaci za předčasné opuštění boxového stání. Sám Buemi se během soboty trápil. V kvalifikaci byl čtrnáctý a stěžoval si na složitější ovládání auta. V závodě to bylo o mnoho lepší, ale veškerou snahu zničila zmíněná Buemiho diskvalifikace.

Víkend se nese ve znamení obav ohledně povrchu závodní dráhy, ale v sobotu se žádné výrazné problémy neobjevily. Jediným, kdo ze závodu odstoupil, byl pilot týmu Jaguar Mitchell Evans. Jeho auto mělo problémy, takže si pro náhradní dojel dříve bez naděje na dojetí do cíle. Získal alespoň bod za nejrychlejší kolo v závodě.

Vítěz závodu Felix Rosenqvist měl z vítězství pochopitelně radost: „Je to neuvěřitelný pocit. Auto je skvělé už od rána. Rychlé a konzistentní. V Super Pole jsem udělal malou chybu, jinak bychom získali pole position. Dnes jsme byli o mnoho lépe připraveni a vítězství je úžasnou odměnou pro tým a jeho fantastické lidi.“

Druhý závod se jede v neděli dle stejného harmonogramu. To znamená kvalifikace v poledne a závod v 16 hodin. Přenosy nabízí program Arena Sport 1.

Výsledky dnešního závodu:

Jezdec Stáj Čas/ztráta
1. Felix Rosenqvist Mahindra Racing 53:19,661 s
2. Lucas di Grassi ABT Schaeffler Audi Sport +2,232 s
3. Nick Heidfeld Mahindra Racing +4,058 s
4. José María López DS Virgin Racing +13,638 s
5. Nico Prost Renault e.dams +19,068 s
6. Daniel Abt ABT Schaeffler Audi Sport +19,799 s
7. Sam Bird DS Virgin Racing +20,065 s
8. Jean-Éric Vergne TECHEETAH +20,689 s
9. Maro Engel Venturi Formula E +39,030 s
10. Oliver Turvey NextEV NIO +40,985 s
11. Stephane Sarrazin TECHEETAH +42,682 s
12. Nelson Piquet Jr. NextEV NIO +42,980 s
13. Jerome D'Ambrosio Faraday Future Dragon Racing +45,712 s
14. Adam Carroll Panasonic Jaguar Racing +49,658 s
15. Loic Duval Faraday Future Dragon Racing +59,010 s
16. Antonio Felix da Costa Andretti Formula E +1:00,269 s
17. Robin Frijns Andretti Formula E +1:02,463 s
18. Tom Dillmann Venturi Formula E +1:07,695 s
19. Mitch Evans Panasonic Jaguar Racing neklasifikován
20. Sebastien Buemi Renault e.dams diskvalifikován

Zdroje: fiaformulae.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze