Po Audi a Porsche se do Formule E chystá i BMW

Po Audi a Porsche se do Formule E chystá i BMW
  • BMW rozšiřuje své působení ve Formuli E, síly spojí s týmem Andretti
  • Pro sezónu 2018/19 vyvine německá automobilka zcela nový elektromotor, který bude týmu dodávat
  • K této příležitosti vznikla nová odnož automobilky nazvaná jako BMW AG Development

BMW je další automobilkou, která se na startu pátého ročníku šampionátu Formule E nově stane jeho přímým účastníkem. Německý gigant potvrdil svůj zájem o výrobu nového elektromotoru a za tímto účelem spojí síly s týmem Andretti, jehož se stane dodavatelem. Svou účast v seriálu chce automobilka využít pro vývoj technologie, kterou by pak aplikovala i do běžného provozu v nové generaci elektrických vozů.

„Skrze účast ve Formuli E směřujeme náš vývoj v automobilovém průmyslu k udržitelné mobilitě bez emisí a tím také přispíváme k rozvoji značky BMW iNEXT. Tento projekt je o technologii. Formuli E využíváme jako vývojovou laboratoř, která funguje za ojedinělých podmínek, jež v motorsportu panují. V BMW je hranice mezi výrobou a motorsportem mnohem více nejasná, než v případě jiných projektů. Výsledkem je postoupení technologií na zcela novou úroveň. Jsme přesvědčeni, že BMW Group bude z tohoto projektu a z něj nabitých zkušeností těžit,“ uvedl v prohlášení Klaus Fröhlich, člen představenstva společnosti BMW AG Development.

Už před tímto oznámením nicméně BMW ve Formuli E zanechalo svou stopu. Od založení šampionátu v roce 2014 je oficiálním safety carem jeho model i8 a v roli medical caru zase model i3. Bude to však vůbec poprvé, kdy se automobilka vrhne do výroby elektrického pohonu za účelem účasti v plně elektrické závodní sérii. Právě k této příležitosti vznikla nová odnož BMW AG, která bude mít na starosti vývoj technologií.

BMW s týmem Andretti spolupracuje již od druhé sezóny, kdy mu poskytovalo technickou podporu. Tímto oznámením se však kooperace posunuje na další úroveň, a to obzvláště při zvážení faktu, že od sezóny 2018/19 by během závodů nemělo docházet k výměně vozů kvůli nedostatečné kapacitě akumulátorů.

„Jsme rádi, že rozšiřujeme naše partnerství s ‚BMW i‘ a od páté sezóny budeme oficiálně vystupovat jako tým. Probíhající spolupráce mezi BMW a Andretti Formula E vytvořila silný základ pro vstup BMW jako oficiálního výrobce. V oblasti technologie elektrických automobilů je BMW se svou řadou ‚i‘ lídrem budoucnosti automobilového průmyslu. Pro spolupráci ve Formuli E jsem si nemohl vybrat prestižnějšího a historicky významnějšího výrobce,“ nechal se naopak slyšet Michael Andretti, generální ředitel Andretti Autosport.

Zdroj: fiaformulae.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze