Rimac oslavuje 15. výročí speciální verzí Nevery. Stojí za vaši pozornost

1
Rimac oslavuje 15. výročí speciální verzí Nevery. Stojí za vaši pozornost
Fotografie: Rimac
  • Vznikne 9 exemplářů, každý vyjde v přepočtu na 59 milionů korun
  • Pokud byste si chtěli vůz osobně prohlédnout, bude mít premiéru na Festivalu rychlosti v Goodwoodu, jenž začíná už ve čtvrtek 11. července

Mate Rimac založil automobilku Rimac Automobili v roce 2009, protože mu bylo řečeno, že se nemá obtěžovat s budováním automobilky v Chorvatsku, protože to není možné. V roce 2011 zase vytvořil celou řadu světových rekordů ve svém plně elektrickém voze na základě BMW E30 z roku 1984, ačkoli mu bylo řečeno, že staví pouze pračku. V roce 2018 pak společnost Rimac Automobili oznámila první plně elektrický hyperautomobil na světě, o němž svět tvrdil, že jeho výkonů nelze nikdy dosáhnout. O pouhé tři roky později se z tohoto vozu stala Nevera, která překonala všechny tyto cíle a stala se ultimativním rekordním hyperautem. A nyní, v roce 2024, vznikla na oslavu 15 let firmy limitovaná verze modelu Rimac Nevera: 15th Anniversary Edition.


Na zakázku bude vyrobeno pouze 9 exemplářů, první je s povrchovou úpravou v novém odstínu mědi, čímž se poprvé na modelu Nevera objeví matný lak. Každou z devíti verzí pak spojuje řada exkluzivních prvků, včetně dvoubarevného designu kol z lehké slitiny nebo označení 15 Years Anniversary. Interiér 15 Years Anniversary Edition také zdobí detaily v měděném odstínu a například na loketní opěrce si můžete všimnout nápisů „one-of-nine“ (jeden z devíti) a „2009-2024“, které speciální edici odlišují od „obyčejných“ Never. Samotná kabina může být ve výrazné černé, nebo čistě bílé barvě, sedadla jsou zase potažena kontrastní měděnou kůží a do opěrek hlavy je vyraženo „15“, takže si v Chorvatsku skutečně dali záležet na každém detailu.

Cena 2 350 000 eur (59 milionů korun) odpovídá exkluzivitě vozu a současně zahrnuje veškerou volitelnou výbavu, dokonce i se zavazadly na míru, která ladí s interiérem vozu. První z devíti exkluzivních kusů bude mít premiéru na Festivalu rychlosti v Goodwoodu, jenž začíná už ve čtvrtek 11. července. Vůz se dokonce zúčastní ikonického závodu do vrchu, tedy stejné trati, na které v roce 2023 vytvořila edice Nevera Time Attack rekord produkčního vozu s působivým časem 49,32 s.

Rimac Nevera: 15th Anniversary Edition

Upřímně řečeno, když jsem se v garáži začal piplat se svým prvním autem, ani ve snu by mě nenapadlo, že budeme tam, kde jsme o 15 let později. V prvních letech jsme si tolikrát opravdu mysleli, že to společnost nezvládne, takže dosažení patnáctiletého milníku nám připadalo jako hodné oslavy. Nevera v edici k 15. výročí je vůz, který označuje náš pokrok a který oslavuje, jak daleko jsme se dostali. Od garáže ke globálnímu měřítku; od starostí o udržení světel až po ocenění na 2 miliardy eur; od přestavěného BMW řady 3 k nejrychleji akcelerujícímu sériovému vozu na světě a od výrobce hyperaut k dodavateli technologií pro elektromobily první úrovně a průkopníkům v oblasti skladování energie. Toho všeho jsme dosáhli v zemi, kde by to v době založení společnosti znělo jako science fiction,uvedl k příležitosti 15. výročí Rimac Automobili sám zakladatel Mate Rimac, o jehož životě si můžete více přečíst v našem dřívějším článku.

Příběh chorvatského vizionáře: Mate Rimac

Technické parametry Rimac Nevera

Kompletní specifikace
Konstrukcekupé, 4 745 × 1 986 × 1 240 mm, 2 300 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon1 407 kW, 1 914 koní, točivý moment: 2 340 Nm
Baterie120 kWh
Nabíjenírychlonabíjení: 500 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 30 kWh / 100 km, dojezd: 490 km
Cena od50 800 000 Kč
Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Jako chápu, že se to investoři snaží ještě zachránit vymyslenim nesmyslnych ikon, zvelicovanim, přeháněním - v minulem stoleti by se reklo lžmi.

Ale tohle uz prokoukne snad i zacinajici gymnazista s nekonecnym pochopenim pro idealy světa.

Mate Rimac je obchodník kterej dokazal přesvědčit ty spravny lidi na spravnych mistech.

A fakt ai nemyslím, ze v Rimacu vzniklo něco vyjimecnyho co by nevzniklo kdekoli jinde s podobnym rozpočtem a bez nutnosti uzivit se.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze