Registrace elektromobilů v listopadu stouply, Škodovka je opět první

Registrace elektromobilů v listopadu stouply, Škodovka je opět první
Fotografie: Škoda Auto
  • V listopadu registrace elektromobilů v Česku ve srovnání s říjnem stouply
  • Domácí Škodovka se vrátila na první místo v registracích za listopad
  • Skokanem měsíce se stala Mazda, která skončila druhá před Hyundai

Zatímco za říjen zaznamenaly registrace elektromobilů v Česku podle statistik sda-cia.cz mírný meziměsíční pokles, v listopadu čísla opět stoupla, a to na celkových 215 vozů, což je přibližně stejné číslo jako za celé prázdniny, ale stále o 40 kusů méně než v září. Nepřekvapí ani tak Škoda Citigo-e iV, která je v posledních měsících střídavě na prvním místě, ale skokan měsíce, kterým se stala Mazda MX-30. Ta je v listopadu elektromobilem s druhým nejvyšším počtem registrací.

Přestože domácí Škodovka už ukončila prodej elektrického Citiga, stále zákazníkům dodává již objednané vozy. V některých měsících je to méně a propadá se níže, ale někdy se podaří pěkné číslo. A tak tomu bylo i v listopadu, kdy bylo zaregistrování 79 vozů Škoda Citigo-e iV. Je to dokonce nejvíce od března, kdy jich bylo zaregistrováno 82 kusů. Na druhé místo se ale překvapivě dostala Mazda s modelem MX-30, která tam poskočila ze sedmého místa díky 24 registracím za listopad. Dostala se tak i před Volkswagen, který se z prvního místa propadl až na čtvrté za Hyundai, které navíc sdílí s Audi, Mercedesem a Renaultem.

Z dlouhodobějšího hlediska, tedy v číslech od začátku roku, se toho tolik nezměnilo. Tam má Škodovka svoji pozici jistou, akorát Hyundai začíná dýchat na záda Tesle na druhém místě. Ani na dalších pozicích se velké změny neudály, pouze již zmíněná Mazda se díky listopadovému úspěchu posunula výrazněji dopředu.

Mazdě pomohlo i to, že všichni dealeři by měli mít MX-30 jako předváděcí a náhradní vůz, ale už má více registrovaných vozů než dealerů. Ostatně, předváděcí vozy jsou prakticky v číslech všech značek a stejně se většinou i předváděcí vozy dříve či později dostanou k zákazníkům. Krátkodobé statistiky to tedy zkreslí výrazněji (to je vidět i na říjnu, kdy měl podobný výkyv Volkswagen s ID.3, zatímco Škoda si to vybrala na začátku roku), ale zajímavé bude to, jak se čísla ustálí za celý rok.

Značka Registrace za listopad Registrace od začátku roku
Škoda 79 811
Tesla 7 364
Hyundai 16 307
Renault 12 113
Volkswagen 12 103
Audi 12 54
BMW 1 52
Kia 9 51
Nissan 11 46
Peugeot 11 40
Mercedes-Benz 12 38
Mazda 24 36
Mini 4 21
Porsche 1 18
Jaguar 1 16
Opel 2 12
Smart 0 11
DS 1 5
Honda 0 5
CELKEM 215 2103

Velmi zajímavý je meziroční pohled na období leden až listopad. Zatímco loni se za toto období registrovalo pouze 705 elektromobilů, letos to bylo 2 103, tedy téměř trojnásobek. V řeči absolutních čísel to je o 1 398 elektromobilů více, a pokud má někdo raději procenta, je to nárůst 298 %. A to jsou jenom elektromobily. Plug-in hybridů se loni zaregistrovalo 428 a letos za stejné období 1 615, což je dokonce více než trojnásobek. Je tedy jasné, že zájem o „auta do zásuvky“ výrazně roste.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze