Reálná spotřeba MG4, levného čínského elektromobilu
test

Reálná spotřeba MG4, levného čínského elektromobilu

Zaostřeno na spotřebu
16

Britsko-čínský elektrický hatchback MG4 Electric nabídne za rozumnou cenu docela dost muziky. Alespoň to byl závěr našeho celkového testu. Jaká je ale jeho reálná spotřeba? Na to jsme se podívali v testu zaostřeném právě na spotřebu.

Kompaktní čínský elektromobil MG4 Electric se zajímavým poměrem cena/prostor/výkon jsme už měli v klasickém testu a níže se můžete podívat i na videotest. Nyní se ale detailně podíváme na spotřebu tohoto levného elektromobilu.

Konečně levný elektromobil! MG4 Electric koupíte za cenu naftového auta

Technické parametry MG 4 Elegance

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 287 × 1 836 × 1 504 mm, 1 685 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon150 kW, 204 koní, točivý moment: 250 Nm
Baterie64 kWh (61,7 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 135 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16 kWh / 100 km, dojezd: 452 km
Cena od884 960 Kč

MG4 s větší baterií má celkovou kapacitu baterie 64 kWh, jak si můžete přečíst v katalogu výše. Z toho je využitelných 61,7 kWh, což zajišťuje teoretický dojezd podle WLTP 452 kilometrů a udávaná kombinovaná spotřeba dle stejné normy je rovných 16,3 kWh/100 km. Cena této verze ve výbavě Elegance začíná na částce 884 960 Kč, ovšem my jsme testovali vůz ve vyšší výbavě Trophy, která se v Česku neprodává. Naopak základní verze s menší baterií a výbavou Emotion začíná na velmi zajímavé ceně 779 960 Kč.

Palubní počítač elektromobilu MG4 ukázal spotřebu 14,9 kWh/100 km.

Nedílnou součástí každého testu spotřeby je kombinovaný okruh, kde měřím spotřebu podle palubního počítače. Celý okruh je dlouhý cca 60 kilometrů a z toho tvoří 17 km dálnice (cca polovina v každém směru, což by mělo eliminovat vliv protivětru), přibližně 16 km jsou města a zbytek silnice druhé a třetí třídy + průjezdy menšími obcemi. Hlavní zásada je jet na horní hranici rychlostních limitů, případně co dovolí situace, ale plynule. Palubní počítač MG4 Electric ukázal spotřebu 14,9 kWh/100 km. Venkovní teplota se během okruhu pohybovala okolo 20 °C.

Vyhodnotil jsem i spotřebu při ustálených rychlostech, které odpovídají našim limitům mimo město. Abych eliminoval vliv převýšení nebo protivětru, jedu každý úsek dvakrát. Pokaždé v jiném směru a výsledek poté průměruji. Na běžných silnicích, tedy při 90 km/h, vyšla spotřeba na 14,6 kWh/100 km, při „stodesítce“ na rychlostní silnici je to jen o trochu více, konkrétně 17,9 kWh/100 km, a při dálniční rychlosti 130 km/h už stoupla výrazněji. Vyšla na 23,2 kWh/100 km.

Reálná spotřeba vyšla na 18,6 kWh/100 km.

Za celý test spotřeby jsem ujel 298 km, během kterých jsem vyhodnocoval i reálnou spotřebu podle nabíjení, která bývá vyšší o ztráty právě během doplňování energie. Celkově šlo o kombinaci města, dálnice i okresek. Ve městě to bylo celkem cca 71 kilometrů a spotřeba tam byla 17,2 kWh/100 km podle palubního počítače. Zbytek tvořily dálnice a okresky, ale mírně převažovaly dálnice, které tvořily cca 45 %. Palubní počítač ukázal za celý test 16,6 kWh/100 km. Celkem MG4 odebralo 56,212 kWh, takže reálná spotřeba vyšla na 18,58 kWh/100 km.

Režim jízdy Spotřeba Teoretický dojezd
Město (ujeto 70,7 km) 17,17 kWh/100 km 359 km
Mimo město (90 km/h) 14,6 kWh/100 km 422 km
Rychlostní silnice (110 km/h) 17,85 kWh/100 km 345 km
Dálnice (130 km/h) 23,15 kWh/100 km 266 km
Kombinovaný okruh (60 km) podle palubního počítače 14,9 kWh/100 km 414 km
Celý test (297,6 km) podle nabíjení 18,57 kWh/100 km

Venkovní teplota se během okruhu pohybovala okolo 20 °C. Během celého testu to pak bylo v rozmezí 11 až 20 °C.

Teoretický dojezd vychází z údaje o spotřebě v daném režimu a údaje o využitelné kapacitě baterie, která je 61,7 kWh.

Komentář autora ke spotřebě MG4

Kompaktní hatchback MG4 ukázal, že má relativně efektivní techniku a může se nejen srovnávat s evropskými konkurenty, ale některé i předčí. Na konkurenty z korejské produkce ale přece jen po stránce efektivity trochu ztrácí. Je však vidět, že jde o auto, které není stavěné primárně na dálnici. Zatímco při nižších rychlostech má dobrou spotřebu, na dálnici jde spotřeba prudčeji nahoru, a tím pádem i výrazněji klesá dojezd.

Co bych MG4 vytknul, to je absence pádel pod volantem pro nastavení intenzity rekuperace. Ta sice jde nastavovat pomocí tlačítka na volantu, ale není to tak intuitivní a pro mě to není použitelné průběžně za jízdy, kdy potřebuji například chvíli plachtit, ale když se blížím ke křižovatce, tak se hodí přidat rekuperaci. Ostatně, možnost plachtění tu chybí také a stejně tak i druhý extrém, tedy jednopedálové ovládání s maximální rekuperaci, které se naopak hodí při popojíždění v městských kolonách.

Celkově ale MG4 funguje dobře a mimo město i v kombinovaném provozu mi vyšla spotřeba, při které by měl dojezd přesáhnout 400 kilometrů. Ve městě byla spotřeba trochu vyšší, ale bylo to způsobené zejména kratšími jízdami při nižší venkovní teplotě, kdy se do spotřeby promítlo i vytápění. Ale při delších jízdách po městě (kdy už se více rozloží vyšší výkon topení ze začátku jízdy) byla spotřeba o poznání nižší a také by to vyšlo na dojezd přes 400 km. Pouze na dálnici je potřeba počítat s tím, že pokud pojedete maximálně povolených 130 km/h, budete častěji stavět u nabíječky. Příjemné ale je, že MG4 má poměrně vysoký nabíjecí výkon a plochou nabíjecí křivku, takže u nabíječky nestrávíte moc času.

Foto: Marek Tomíšek, fDrive.cz

Diskuze ke článku
Radek Skrbek
Radek Skrbek
Stále čekám, kdy sem dorazí ta čína která rozdrtí konkurenci a nějak ji stále nevidím.
Tohle auto vypadalo zajímavé, ale jen do té doby než si člověk přečte první testy.
Auto velikosti Fabie, za skoro 900 tisíc (menší baterie za mne nemá význam)
Tedy cena velmi podobná jako např. nová Kona, která je ale kvalitou, velikosti a hlavně spotřebou nejde úplně jinde.
Ostatně i starý Ioniq 1 po faceliftu, což je vyšší kategorie auta stala taky do milionu, ale po dálnici (jízda jako prase) ujede 200 km, ale baterii má využitelných "pouze" 36 kWh!).
Tohle má skoro 2x větší baterii, je to menší auto, ale po dálnici ujede prakticky to samé.
Kdepak asi soudruzi udělali chybu?

Prostě klasika. Čína vypadá hezky, ale funkčností to stále belhá daleko za konkurencí.

Ale i tak si to některé klíčové najde, protože někdo prostě chce ušetřit i těch pár peněz. Bohužel podle mne se dřív nebo později budou objevovat zprávy jak je to auto štve, že tam něco nefunguje atd, nebo že to nikdo neopraví atd....
No ještě to bude do budoucna zajímavý.
I tak by se měli evropský automobilky probudit a začít něco dělat.
S tím jak rychle jde Číňanům vývoj můžou ty chyby opravit hned v další generaci.
Petr Strach
Petr Strach
Takže si to shrňme:
Právě jsem absolvoval Šumavu 2x tam a zpátky. První cestu jsem jel jako hovado, po dálnici se řítil a předjížděl i sporťáky, protože mám větší točivý moment a honil jsem čas. Spotřebu po první cestě tam, 18.8 kWh jsme se ženou dalšími 3 jízdami snížili na průměrných 15,8 kWh/100km. TEČKA.
Pro vysvětlení: Máme asi tak 2x větší, 2x těžší vůz, TOYOTA bZ4X. Vyrobeno v Aichi, JAPAN.
Děkuji za pozornost
Michal Michal
Michal Michal
Otázkou je, zda je čínský elektromobil za 900 tisíc opravdu levný. Z mého pohledu ne. Levná nižší střední třída je pod půl milionem.
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
Mně hlavně nesedí městská spotřeba. Ve vašich testech je vždy vyšší než spotřeba při 90 km/h a dle mých zkušeností i dosti vysoká. Denně jezdím z okolí Prahy do Prahy a po Praze s e-NV200 VAN. V létě se spotřeba pohybovala v dlouhodobém průměru na 14,5 kWh/100. Nyní když je chladněji, tak 15.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze