PSA má nejvíce elektrických dodávek a přichází s dalšími, menší řadou

PSA má nejvíce elektrických dodávek a přichází s dalšími, menší řadou
Fotografie: peugeot.cz
  • Pokud jde o nabídku elektrických dodávek, nejvíce jich nabízí koncern PSA spolu s Toyotou
  • Letos koncern PSA přišel s novou menší řadou dodávek, která v příštím roce dostane také elektrický pohon
  • Budou mít techniku, kterou známe z osobních vozů PSA nebo ze základních verzí větších dodávek

Od roku 2019 mají všechny nově uváděné modely skupiny PSA v nabídce 100% elektrický nebo plug-in hybridní pohon. Cílem skupiny je do roku 2025 nabídnout plně elektrifikovanou produktovou řadu.

Všechny značky PSA budou mít menší elektrickou dodávku

V roce 2020 byly na trh uvedeny elektrické verze středních dodávek segmentu Van-D neboli K1 (Peugeot Expert, Citroën Jumpy, Opel Vivaro a Toyota Proace) a velké dodávkové vozy segmentu Van-E neboli K3 (Peugeot Boxer, Citroën Jumper). V roce 2021 doplní všechny čtyři koncernové značky – Peugeot, Citroën, Opel i Vauxhall – svou nabídku o 100% elektrické verze lehkých užitkových vozů segmentu Van-B neboli F1 a stejně tak budou elektrickým motorem vybaveny i odvozené osobní dodávky.

Připomeňme, že zmíněné malé užitkové vozy segmentu Van-B neboli F1, Peugeot Partner, Citroën Berlingo Van, Opel Combo a Vauxhall Combo, získaly řadu mezinárodních ocenění, včetně trofeje International Van of the Year a v kategorii osobních automobilů ceny AUTOBEST od Best Buy Car of Europe v roce 2019. Jejich prodej od uvedení na trh v září 2018 přesáhl po celém světě 650 000 kusů.

Elektrické verze se budou včetně baterií montovat v továrně ve Vigu (Galicie, Španělsko). Jejich elektromotory budou montovány v Trémery (Francie), reduktory ve Valenciennes (Francie). Hnací ústrojí převzaté od platformy eCMP bude tvořit:

  • Elektrická baterie o kapacitě 50 KWh chlazená vodou umožňující dobíjecí výkon až 100 kW
  • Elektrický motor 100 kW/136 k
  • Palubní nabíječka dostupná ve dvou úrovních výkonu (jednofázová 7,4 kW a třífázová 11 kW)

Xavier Peugeot, ředitel divize lehkých užitkových vozů: „Skupina PSA pokračuje s příchodem elektrických verzí dodávek a jejich příslušných osobních derivátů ve své ofenzivě a nyní nabízí kompletní řadu elektrických LUV 1 bez kompromisů z hlediska výkonu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze