První SUV s pohonem na zemní plyn jménem SEAT Arona TGI se ukáže v Paříži

První SUV s pohonem na zemní plyn jménem SEAT Arona TGI se ukáže v Paříži
  • Arona TGI je první SUV na světě s motorem na stlačený zemní plyn
  • Tři nádrže na CNG prodlužují dojezd a činí poměr cena/výkon ještě výhodnějším

Arona TGI je po modelech Leon, Ibiza a Mii čtvrtým vozem v produktové řadě značky SEAT, který jde provozovat na čistější a levnější palivo. Arona je zároveň prvním SUV na světě s pohonem na CNG. SEAT tak pokračuje ve své snaze o širší využívání CNG s cílem snižovat emise CO2 a oxidů dusíku. „SEAT aktivně podporuje CNG, protože toto palivo je další trvale udržitelnou alternativou,“ řekl Luca de Meo, předseda představenstva společnosti SEAT. „Naše vyspělá technika je navíc kompatibilní s používáním kvalitního biometanu z obnovitelných zdrojů, což zaručuje dlouhodobou budoucnost CNG jako alternativy v oblasti mobility s nízkými emisemi.“

Nový SEAT Arona je poháněn tříválcovým motorem TGI 1,0 litru s 12 ventily, který poskytuje nejvyšší výkon 66 kW (90 k) v rozsahu otáček od 4 500 do 5 800 min-1 a maximální točivý moment 160 Nm od 1 900 do 3 500 min-1. Nový motor bude sériově dodáván s šestistupňovou mechanickou převodovkou, která zvyšuje hospodárnost a je ideálně sladěna s výkonovou charakteristikou tříválce.

Arona TGI spaluje primárně zemní plyn. Benzin používá pouze jako alternativní palivo, které se kromě spouštění motoru v mrazivých podmínkách uplatní až po vyprázdnění palivových nádrží na CNG. Tři nádrže na zemní plyn však zaručují při provozu na zemní plyn pro většinu uživatelů více než dostatečný dojezd. Tři nádrže na CNG pojmou 14,3 kg zemního plynu. S tímto množstvím lze v režimu na CNG ujet až 400 km. Poté motor automaticky přejde na spalování benzinu, jehož zásoba prodlouží dojezd o 160 km.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze