První elektrické Lamborghini, nová technika Mercedesu a obytné plug-in hybridy

fNews #234
První elektrické Lamborghini, nová technika Mercedesu a obytné plug-in hybridy
Fotografie: Lamborghini
  • Lamborghini ukázalo, jak bude vypadat jeho první elektromobil
  • Mercedes-Benz připravuje druhou evoluci platformy EVA
  • Volkswagen a Ford na trh přijdou s prvními elektrifikovanými obytnými vozy

Vítejte u dalšího shrnutí nejzajímavějších novinek ze světa elektromobility v podobě 234. dílu fNews. Dnes se podíváme na první elektrické Lamborghini, připravovanou evoluci elektrické platformy Mercedesu a první elektrifikované obytné vozy. Pojďme tedy na to. Pokud vás některá informace zaujme více, podrobnosti naleznete v článcích, na než jsou odkazy pod příslušnými odstavci.

fNews #234 – První elektrické Lamborghini, nová technika Mercedesu a obytné plug-in hybridy

Podcast v audio formě

Začneme u naprosto revoluční novinky, kterou je první plně elektrické Lamborghini. Nese název Lanzador a jde o vícenásobný crossover. Nabízí výkony a styl hypersportu, přesto jde o komfortní 2+2místné gran turismo, ovšem na zvýšeném podvozku, takže má i něco z SUV. Vůz se inspiroval siluetou klínovitého Lamborghini Countach. Zároveň ale respektuje agresivní styl s mnoha hranami, výstupky a záhyby charakteristický pro aktuální sériové modely. Zatím jde pouze o koncept a sériové podoby se dočkáme až za 5 let, ale jednoznačně půjde o revoluci u této tradiční značky. Jak se vám Lamborghini Lanzador líbí? Vzala podle vás automobilka přechod na elektromobilitu za správný konec? Napište nám do komentářů.

Z Itálie se přesuneme do Německa k Mercedesu, jehož vývojáři pracují na druhé evoluci elektrické platformy EVA2. Tu pravděpodobně dostanou i současné modely na platformě EVA. Konkrétně EQS, EQE, EQS SUV a EQE SUV. Nejzásadnější změnou má být přechod na 800V architekturu, která přinese mnohem rychlejší nabíjení a zvýší efektivitu pohonu. Další zvýšení efektivity pak má přinést i nový poháněcí modul. U Mercedesu se tedy chystají velké a v sílící konkurenci i potřebné změny.

Zakončíme opět u typicky prázdninového tématu, tedy obytných vozů. Do těch se elektrifikace pohonu dosud příliš nedostávala, ale zdá se, že letošní Caravan Salon v Düseldorfu přinesl revoluci. Ukázal se tam totiž očekávaný koncept nového Volkswagenu California, který bude i jako plug-in hybrid, což do této kategorie vozů přináší nové možnosti díky velké trakční baterii. Zdálo se, že nová generace legendy mezi obytnými vozy bude prvním plug-in hybridním obytňákem na trhu, ale vypadá to, že Ford to zvládne ještě dříve. Ten totiž představil již sériovou verzi Fordu Transit Custom Nugget. Výroba se ale rozeběhne až v roce 2024, takže je otázka, zda Volkswagen přeci jen nebude první. A co si myslíte o plně elektrických obytných vozech? Kterou značku tipujete, že přijde první?

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram. A samozřejmě nás sledovat i na YouTube, aby vám neunikla další zajímavá videa, například testy elektromobilů nebo příští díl fNews. Na našem YouTube kanálu naleznete například první dojmy z dalšího čínského elektromobilu, modelu BYD Tang, nebo test modernizovaného Volkswagenu ID. 3.

Partneři fNews - květen 2023

BYD Tang – první dojmy

Volkswagen ID.3 Pro S (2023) – test

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze