Potvrzeno! McLaren odkoupí Mercedes a sám se postaví na start Formule E

Potvrzeno! McLaren odkoupí Mercedes a sám se postaví na start Formule E
Fotografie: Formule E
  • McLaren Racing se stane novým týmem Formule E
  • V této roli nahradí stávající Mercedes, s nímž se dohodl na odkoupení
  • Na startu se britský tým objeví už v příští sezóně
  • V prvních dvou letech bude nejspíše zákazníkem Nissanu

Poté, co se německý Mercedes rozhodl pro odchod z Formule E, začalo se živě spekulovat o tom, kdo jej nahradí. Vážný zájem projevilo hned několik týmů v čele s McLarenem. Ten společnost stvrdila podpisem jakési opční smlouvy už v roce 2021, která McLarenu zajišťovala možnost zapojit se do série. Jak ovšem několikrát zdůrazňoval CEO Zak Brown, možností rozšíření portfolia o další závodní program bylo více a všechny pečlivě monitorovány. Čekalo se rovněž na představení nové generace elektrických formulí, které se v dalším čtyřletém cyklu představí už příští sezónu. A jak bylo potvrzeno, s McLarenem na startu.

V oficiálním prohlášení to uvedly všechny zainteresované strany před ePrix Berlína. Jeho hlavním sdělením je, že McLaren Racing odkoupí stávající úspěšný tým Mercedesu. McLarenu v záležitostech Formule E do doby kompletního převzetí a nastavení důležitých procesů vypomůže současný šéf Mercedesu Ian James. „Dnešní oznámení potvrzuje další vzrušující kapitolu ve vývoji týmu. Od jeho založení v roce 2019 byly klíčovými parametry našeho úspěchu výkonnost, udržitelnost a adaptabilita. Společnost Mercedes–Benz byla dosud hlavním tahounem tohoto týmu a když jsme tuto cestu začínali, mohli jsme jen doufat ve výsledky, kterých jsme nakonec dosáhli. Stát se nyní součástí rodiny McLaren Racing je výsadou, protože McLaren vždy byl synonymem úspěchu a výkonu,“ uvedl v prohlášení Ian James.

Při příležitosti oznámení zatím nepadla ze strany McLarenu pro nás další důležitá jména. Zůstává tak nejasné, s pohonem jaké značky bude tým v příštím a možná i tom dalším roce závodit. Podle zjištění the-race.com by se však mělo jednat o ústrojí Nissanu. Rovněž neznámá jsou jména pilotů. Naopak zřejmé je, že sídlo současného týmu se nebude přesouvat do Wokingu, kde McLaren sídlí, nýbrž zůstane v Brackley.

„McLaren Racing se vždy snaží soupeřit s těmi nejlepšími na špičkové technologické úrovni. Zároveň se snaží poskytovat našim fanouškům, partnerům i dalším lidem nové možnosti vzrušení, zábavy a inspirace. Formule E, stejně jako všechny naše závodní série, splňuje všechna tato kritéria,“ okomentoval rozhodnutí Zak Brown.

„Je také potěšující, že poskytneme domov špičkovému týmu Formule E, který vybudoval Mercedes a který se stane plnohodnotnou součástí rodiny McLaren Racing. Formule E je sice provozována odděleně od našich týmů F1 a IndyCar, ale spolu s Extreme E doplňuje a rozvíjí náš závodní program elektromobilů. Pevně věřím, že Formule E poskytne týmu McLaren Racing konkurenční výhodu díky lepšímu pochopení závodů elektromobilů a zároveň našim fanouškům a partnerům poskytne jiný úhel pohledu, a bude nás tak nadále pohánět na naší cestě k udržitelnosti,“ dodal.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze