Formule E zveřejnila kalendář na 9. sezónu. Počet závodů se opět zvýšil

Formule E zveřejnila kalendář na 9. sezónu. Počet závodů se opět zvýšil
Fotografie: Formule E
  • Nová sezóna odstartuje v Mexiku, uzavře se pak závody v Londýně
  • Potvrzenými novinkami jsou závody v Brazílii a Indii
  • Chybí naopak města New York a Vancouver, sešlo i ze závodu v Kapském Městě

Vedení Formule E zveřejnilo provizorní kalendář pro nadcházející sezónu s pořadovým číslem 9. I když stále není jasno o všech plánovaných zastávkách, jedno v kalendáři nepřehlédnete. Úplně poslední číslovku 18. Právě tolik závodů se v příští sezóně uskuteční. Touto optikou jde o další významný nárůst počtu ePrix. Připomeňme, že už letošní ročník byl přitom s 16 podniky rekordní.

Další zajímavostí nového kalendáře je i hustota závodů. Ačkoliv nedošlo ke zkrácení časového rámce sezóny, který bude opět od zhruba od poloviny ledna do půlky prázdnin, tak zároveň nedošlo ani k jeho natažení. Jinými slovy prostor pro nové 2 podniky byl nalezen v tomto stávajícím rámci. Nejedná se přitom o dvojzávod, nýbrž o dvě jednorázové akce.

Provizorní kalendář Formule E na sezónu 2022/23

Mezi destinacemi pak lze najít rovněž pár novinek. Už dříve se objevila informace, že by nový ročník měl odstartovat v Mexiku. K tomuto kroku skutečně došlo a Mexico City se posunulo před dvojzávod konaný v Rijádu. Další novinkou je ePrix v indickém Hajdarábádu a poté v brazilském hlavním městě Sao Paulo. Zbylými hostitelskými městy jsou Berlín, Monte Carlo, Soul, Jakarta, Řím a Londýn.

Naopak úplně chybí Kapské Město, jehož dohoda se šampionátem byla potvrzena už začátkem roku, avšak v provizorním kalendáři chybí. Objevují se proto pochybnosti, zda se zde v příštím roce pojede. Doladit detaily dohody o pořádání závodů zůstává i v New Yorku a Vancouveru. Tato města proto rovněž v kalendáři prozatím nenajdeme. Po jejich finalizaci by obě města mohla zaplnit mezery na přelomu února a března.

Z pohledu možných termínových kolizí je problematická první zastávka na evropském kontinentu. První květnový víkend se bude konat ePrix Monaka, zatím v tentýž termín se většinou jezdí i vytrvalostní závod 6 hodin Spa-Francorchamps šampionátu WEC. Hned několik pilotů Formule E přitom má duální program právě s touto sérií. Oficiální podobu kalendáře WEC zveřejní příští měsíc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze