Nissan odkoupil tým e.Dams a stává se jediným vlastníkem formulového týmu

Nissan odkoupil tým e.Dams a stává se jediným vlastníkem formulového týmu
Fotografie: Formule E
  • Nissan v pondělí oznámil akvizici týmu e.Dams, s nímž soutěží ve Formuli E
  • Japonský výrobce se s okamžitou platností stává jediným vlastníkem týmu Formule E
  • Tým e.Dams se sídlem v Le Mans nyní čeká restrukturalizace

Japonský automobilový výrobce oficiálně figuruje ve Formuli E od sezóny 2018/19. V té době vstoupil jako alianční partner do fungujícího týmu Renault e.Dams, přičemž v rámci dohod se Nissan stal hlavním sponzorem. Tým se proto záhy přejmenoval na Nissan e.Dams. Francouzská automobilka však držela společně se syny zakladatele e.Dams (Driot Associés Motor Sport) podíl v tomto úspěšném závodním týmu. Nissan nicméně v pondělí oznámil novou akvizici související s plným převzetím týmu se sídlem v Le Mans. V platnost vstupuje s okamžitým účinkem.

Formuje se tak nová řídící struktura týmu Nissanu, přičemž funkci generálního ředitele bude vykonávat Tommaso Volpe. Tuto roli již Volpe plní v rámci programu automobilky Nissan Formula E, nyní mu přibude i agenda francouzského týmu e.Dams. Volpe při svém projevu vzdal hold Jeanu-Paulu Driotovi, který e.Dams založil jako součást tehdy již fungujícího týmu Dams. Ten se již účastnil několika formulových sérií, ale i kategorií GT. Driot zemřel v roce 2019 a synové Oliver a Gregory dosud drželi většinu společnosti e.Dams. Nedávno však prodali fungující tým Formule 2 bývalému jezdci F1 Charlesu Picovi.

Generální ředitel Nissan e.Dams Tommaso Volpe

Automobilka byla vedením seriálu elektrických formulí před nedávnem oficiálně oznámena coby účastník pro nadcházející čtyři sezóny. Nissan se tak zařadil mezi šestici dalších výrobců, kteří se zavázali k účasti v takzvané třetí generaci, která je spjata s příchodem nových aut. Ta začne již příští sezónu, přičemž samotná auta budou představena za dva týdny před závodem v Monaku.

Kooperace Renault-Nissan vynesla stáji tři tituly v týmové soutěži, zatímco pouze jeden mezi jezdci. V sezóně 2015/16 jej získal Sébastien Buemi. Éra pod Nissanem u kormidla už tak slavná není. Na kontě má od té doby pouhá dvě vítězství v závodě. Nejúspěšnější sezónou byl ročník 2019/20, kdy v konečném zúčtování bral Nissan e.Dams 2. místo. V aktuálně rozběhlé sezóně se jeho jezdci v závodech pohybují na hranici první desítky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze