Ojetý elektromobil se v bazaru celkem ohřeje. Nejdéle se prodává Škoda Enyaq

7
Ojetý elektromobil se v bazaru celkem ohřeje. Nejdéle se prodává Škoda Enyaq
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Nejrychleji se prodává Tesla Model 3
  • Škoda Enyaq si naopak v bazaru počká klidně i 119 dní
  • Počet ojetin na českém trhu s elektromobily neustále roste

Spolu s rostoucí nabídkou na trhu ojetin se vloni stabilizovala doba, za kterou nejčastěji inzerent prodá svůj automobil. Doba inzerce automobilu v nabídce českého trhu byla nejčastěji 41 dní, jenže o rok dříve to bylo 40 dní a v době pandemie, kdy byl na trhu velký nedostatek ojetin, to dokonce trvalo jen 32 dní. Nejrychleji se prodávají veteráni nebo sběratelské vozy v perfektním stavu. I přes rostoucí zájem o elektromobily však byl vloni jedním z nejdéle inzerovaných automobilů Škoda Enyaq. Tento model trvalo prodat 119 dní (medián). Data vyplývají z kontinuálního monitoringu trhu ojetých automobilů skupiny AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA Auto a Mototechna.

„Po dlouhých letech výpadků ve výrobě a klesající nabídce se vloni trh začal opět stabilizovat a přibylo na něm meziročně několik tisíc aut. To ovlivnilo i dobu, za kterou se automobil prodá. Zájemci o koupi vozu mohou vybírat z širší nabídky, proto se v minulém roce opět prodloužila délka doby inzerce ojetin. Vloni trvalo nejčastěji 41 dní, než se automobil prodal. O rok dříve to bylo čtyřicet dní, ale v roce 2021, kdy se trh potýkal ještě s dopady pandemie, to trvalo jen 32 dní,“ upozornil Petr Vaněček, společný generální ředitel skupiny AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA Auto a Mototechna. „Dalším důvodem je i fakt, že lidé v důsledku krize déle vybírají, aby jejich investice do lepšího automobilu dávala v současné ekonomické situaci opravdu smysl,“ upozornil Vaněček

A jak je to tedy s ojetými elektromobily na českém trhu? Poptávka po nich v loňském roce významně stoupla. Největší prodejce ojetých automobilů u nás v minulém roce prodeje těchto aut dokonce zčtyřnásobil. Přesto u modelů, které se vloni v inzerci objevily alespoň ve sto kusech, je nejdéle se prodávajícím vozem Škoda Enyaq. Tento model se v nabídce držel nejčastěji 119 dní, přitom o rok dříve trval jeho prodej jen 41 dní. „Prodloužení doby inzerování aut je pozitivní správou pro český trh, protože roste počet elektromobilů v nabídce. Například v naší síti nejprodávanější BMW i3 se v české inzerci drželo nejčastěji 53 dní. Naopak nejrychleji se prodávala Tesla Model 3, konkrétně 29 dní. Tento model byl vloni druhým nejžádanějším elektromobilem a letos hraje prim,“ doplnil Vaněček.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
To je prosté. V době, kdy je na nový EV dotace 240 tis. s DPH? Zrovna na trh přichází lepší Enyaq (210kW, chemie v bateri,...), tak musí cena starého jít o hodně dolů, jinak není důvod to kupovat.
Michal Opluštil
Michal Opluštil
Tak když se de facto softwarově vykašlali na "starý" Enyaq, tak se nedivím. To by musel být za nějakou hodně dobrou cenu. Sám jsem o něm uvažoval, ale právě infotainment a konec podpory SW, současně s nadále vysokou cenou ojetin ( ve vztahu ke konkurenci) to nemá moc smysl 😕

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze