Nissan testuje výkonnou nabíječku, která si sama vyrábí proud

10
Nissan testuje výkonnou nabíječku, která si sama vyrábí proud
Fotografie: Nissan
  • Japonská automobilka jako první dokončila pohon automobilu palivovým článkem s pevným elektrolytem SOFC
  • Tuto technologii použila i pro statický generátor pro širokou paletu použití
  • Její výhodou je vysoká efektivita, nulová uhlíková bilance a nezávislost na silovém externím napájení

Nissan se pochlubil spuštěním testů statických generátorů na bioethanol, pracujících na principu vysokoteplotního palivového článku na bázi pevných oxidů. Ten oproti jiným typům palivových článků vykazuje výrazně vyšší účinnost kolem 70 %, navíc umožňuje použití kogenerace díky expanzi odpadních plynů v turbíně. Bioethanol se pak vyrábí ze superplodiny blízké budoucnosti jménem čirok, která dokáže růst v nejrůznějších klimatických podmínkách a lze ji zpracovat jak na výrobu potravin (bezlepkové zrno), tak bioethanolu (stonek). Zbytky se navíc zpracují jako biomasa. Produkce CO2 při činnosti generátoru je navíc vyvažována jeho spotřebováním při pěstování čiroku, jde tedy o ekologický a udržitelný zdroj energie.

Generátory mají posloužit v široké paletě aplikací a jejich primárním úkolem bude pomoci Nissanu dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Stejným způsobem lze ale vyrábět i energii například pro výkonné nabíječky elektromobilů i bez nutnosti výkonných přípojek na veřejnou síť, což je hned druhý nejdůležitější úkol pro novou technologii.

Diskuze ke článku
den
den
Naposledy upraveno: 12. 3. 14:30
Co s CO2 z výroby ethanolu? Droždí také produkují CO2. Jinak jako zpracování stonků čiroku asi dobrý. Ale pěstovat čirok kvůli výrobě elktriny určitě nemá smysl - účinnost oproti FVE panelům na stejné ploše bude o řádů menší. Takže svět to nezachrání. Je otázka jestli energie ze stonků bude stačit na pěstování a sklizeň další úrody.
den
den
Naposledy upraveno: 12. 3. 15:41
smazano
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
"Kořeny čiroku dosahují hloubky až 170 cm a jsou typické velkým množstvím kořenových vlásků, které zvyšují možnosti příjmu látek. Hladké silné tvrdé stéblo dosahuje výšky až 3,5 m"
To bude drancovat půdu jedna radost. Stejný vynález jako řepka.
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Hm, nějak mě tohle nepřesvědčilo, ale vůbec se v tom nevyznám. Tohle asi nespasí svět.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze