Toyota začala v USA vyrábět elektřinu a vodík z bioplynu

Toyota začala v USA vyrábět elektřinu a vodík z bioplynu
Fotografie: Toyota
  • Denně půjde vyrobit jednu tunu vodíku
  • Celá výroba bude naprosto bezemisní
  • Voda získaná z výroby vodíku se využije na mytí vozidel

Americká divize automobilky Toyota Motor spolu s firmou FuelCell Energy dokončila na Long Beach první výrobní systém, který z bioplynu vyrábí ekologickou elektřinu, vodík a vodu. Dodavatelský kontrakt mezi dvěma světovými firmami je uzavřen na 20 let. Společnost Toyota Logistic Services (TLS) Long Beach se stane prvním přístavním provozem, který bude kompletně poháněný přímo na místě generovanou energií z obnovitelných zdrojů. „Využíváním pouze obnovitelné výroby vodíku a elektřiny bude TLS Long Beach razit cestu i pro další naše provozy v různých částech světa, uvedl administrativní ředitel Toyoty Chris Reynolds.

Přeměna bioplynu na elektřinu, vodík a vodu bez spalování

Inovativní technologie palivových článků společnosti FuelCell Energy bude pro Toyotu v přístavu vyrábět energii prostřednictvím elektrochemického procesu, který přeměňuje bioplyn na elektřinu, vodík a použitelnou vodu vysoce účinným procesem bez spalování. Při něm prakticky nevypouští žádné látky znečišťující ovzduší. Tri-gen vyrábí 2,3 megawattu obnovitelné elektřiny, z čehož část odebere TLS Long Beach na podporu svých operací v přístavu, který ročně zpracovává přibližně 200 000 nových vozů Toyota a Lexus.

Přes tunu vodíku za jeden den

Systém FuelCell Energy Tri-gen dokáže produkovat až 1 200 kg vodíku za den, což pokryje potřeby TLS Long Beach v souvislosti s příchodem vodíkového modelu Mirai a zároveň bude dodávat vodík do blízké vodíkové tankovací stanice na podporu TLS logistiky a odvodňovacích operací v přístavu. Produkci vodíku bude možné zvyšovat a snižovat na základě aktuálních potřeb. 1 400 galonů vody bude denně koprodukováno z procesu výroby vodíku a bude využito společností TLS Long Beach pro mytí vozidel. To pomůže snížit využívání omezených místních dodávek vody o přibližně půl milionu galonů ročně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze