Toyota nabízí hybridy v Česku už 19 let, prodala jich neuvěřitelné množství

Toyota nabízí hybridy v Česku už 19 let, prodala jich neuvěřitelné množství
Fotografie: Toyota
  • Toyota v Česku dlouhodobě slaví úspěchy s full hybridním pohonem
  • Aktuálně jich prodává 70 %, Lexus dokonce přes 90 %

Toyota Prius je historicky prvním prodávaným hybridem na světě. I když se v Česku začal prodávat až v druhé generaci v roce 2004, tedy 7 let po uvedení první generace, přesto byl v Česku první. V roce 2007 pak tuto hospodárnou kombinaci spalovacího a elektrického motoru začal prodávat Lexus. Šlo o modely LS, GS a RX a už v prvním roce se v Česku prodalo 40 hybridních Lexusů, což značce pomohlo raketově se tu etablovat mezi prémiovou elitou, kde se drží dodnes.

V roce 2012 přišel další přelom; Toyota nabídla vůbec první plug-in hybrid na českém trhu. Prius PHEV přivezl i další novinku v podobě Li-ion baterie místo stávající Ni-MH. Zhruba v roce 2015 pak začal zájem velmi rychle stoupat a od té doby se každoročně zhruba zdvojnásobuje. Zatímco v roce 2016 udala Toyota v Česku přes 1 500 hybridů značek Toyota i Lexus, o tři roky později už to bylo více než 5 000 kusů a poslední dva roky padla desetitisícová meta. Velkou pomocí se stala Toyota RAV4 PHEV v roce 2020, která je od té doby nejprodávanějším plug-inem značky s kumulativními prodeji 640 kusů. Toto SUV nabízí i klasickou hybridní verzi, ta už si našla více než 11 tisíc klientů.

Celkově už koncern Toyota umístil v Česku přes 46 000 hybridních aut a prodeje stále rostou, především díky stálému rozšiřování modelové nabídky. Příští rok se přidá ještě druhá generace úspěšného městského crossoveru Toyota C-HR, od něj si výrobce také slibuje hodně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze