Nejúspěšnější elektrický tahač, levná Tesla a boření mýtů o elektromobilitě

fNews #214
Nejúspěšnější elektrický tahač, levná Tesla a boření mýtů o elektromobilitě
Fotografie: Volvo Trucks
  • Nejvíce elektrických tahačů v roce 2022 neslo značku Volvo
  • Nová levná Tesla se podle Muska ukáže už letos
  • Aleš Zbořil boří mýty o elektromobilitě

Vítejte u 214. dílu fNews, tedy dalšího vydání pořadu, ve kterém shrnujeme nejzajímavější novinky ze světa elektromobility. Tentokrát se podíváme na nejúspěšnější elektrický tahač, připravovanou levnou Teslu a boření mýtů o elektromobilitě v Česku.

fNews #214 – Nejúspěšnější elektrický tahač, levná Tesla a boření mýtů o elektromobilitě

Podcast v audio formě

Začneme u elektrických tahačů, ale Tesla Semi v hlavní roli nebude. Volvo totiž v tomto segmentu Teslu předběhlo a prodalo celosvětově již 4 300 elektrických tahačů do 38 zemí. A zatímco v Evropě mělo přibližně třetinový tržní podíl, v Severní Americe dokonce téměř poloviční. Právě v Americe ale nejspíše přijde velký souboj se zmíněnou Teslou Semi, až se začne ve velkém dostávat k zákazníkům. Co myslíte, převálcuje Tesla Semi americký trh? Nebo si Volvo pozici jedničky už udrží? Rádi si přečteme vaše tipy v komentářích.

Od velkých nákladních elektromobilů se přesuneme k jednomu malému a levnému. Tím by měl být připravovaný vůz Tesla, který pracovně označujeme číslicí 2. Její název ovšem zatím není veřejný. Jde ale nejspíše o kompakt, který by se měl vejít do ceny 25 tisíc dolarů. Elon Musk nejprve víckrát zmínil, že Tesla na vývoji tohoto auta pracuje, ale loni v lednu sdělil, že tomu tak není. Uplynulo však sotva 13 měsíců a Elon Musk odvolává, co odvolal a slibuje, co slíbil. Tento vůz by se podle něj měl představit již letos. Zasvěcení vědí, že časové údaje Muska musíme brát s rezervou. Ale kdyby skutečně tato levná Tesla dorazila na trh v dohledné době, byla by to skvělá zpráva pro rozvoj elektromobility. Ostatně, fotky maskovaného vozu, který by mohl být Modelem 2, se objevily na Twitteru. Akorát se diskutuje o jejich pravosti. Myslíte, že by takto skutečně mohla vypadat Tesla Model 2?

Zakončíme na domácím trhu, kde se o rozvoj elektromobility snaží domácí Škoda Auto, a to mimo jiné bořením mýtů o elektromobilitě. Této úlohy se ujal muž s příhodným jménem, Aleš Zbořil. Praktickou ukázkou mu v tom pomáhá Táňa Malíková a v prvním díle ukázala realitu ohledně dojezdu elektromobilů. Líbí se vám takto vtipně pojatá forma osvěty?

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze