Navyšování produkce Tesly, Rimac překonal 23 rekordů a nové nabíjecí stanice

fNews #225
Navyšování produkce Tesly, Rimac překonal 23 rekordů a nové nabíjecí stanice
Fotografie: Rimac Automobili
  • Tesla plánuje v Šanghaji produkci až 1,75 milionu aut ročně
  • Rimac Nevera překonal 23 rekordů v akceleraci a brzdění
  • PRE spustila další dvě ultrarychlé stanice a Orlen Unipetrol bude nabíjecí stanice budovat spolu se Škoda Auto

Vítejte u 225. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky ze světa elektromobility. Tentokrát se podíváme na plánované rozšiřování výroby Tesly, neuvěřitelné rekordy Rimacu a další novinky v síti nabíjecích stanic. Pokud vás některá informace zaujme více, podrobnosti naleznete v odkazech pod příslušnými odstavci.

fNews #225 – Navyšování produkce Tesly, Rimac překonal 23 rekordů a nové nabíjecí stanice

Podcast v audio formě

Začneme u Tesly, která plánuje další rozšíření výroby v Šanghaji. Jde o nejúspěšnější továrnu Tesly s rekordní produktivitou a například Model 3 se odtud dováží i do Evropy. Rozšíření tamní továrny počítá i s vybudováním baterkárny a roční produkce aut by měla být až 1,75 miliionu.

Od Tesly se přesuneme k Rimacu, jehož elektromobil Nevera zbořil dosavadní tabulku rekordů ve zrychlení a zpomalení pro produkční vozy. Nejenže se na stovku rozjel za 1,81 sekundy, ale dokonce zvládl rozjezd z nuly na 400 kilometrů v hodině a následné zastavení poprvé v historii pod půl minuty. Tento rekord poprvé stanovila značka Bugatti a následně překonala značka Koenigsegg. Nyní patří elektromobilu Rimac Nevera.

Zakončíme u novinek z oblasti nabíjecích stanic. Pražská energetika má totiž ve své síti další dvě 300kW stanice, které naleznete v Praze u Magistrály. Síť Orlen Unipetrol pak bude mít na svých čerpacích stanicích kromě vodíkových plniček i nabíjecí stanice. Spolupracovat na tom bude s automobilkou Škoda Auto.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.

Partneři fNews - květen 2023
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze