Kolik bude stát čínská verze Modelu 3 a kolik za něj zaplatí v Austrálii?

Kolik bude stát čínská verze Modelu 3 a kolik za něj zaplatí v Austrálii?
Fotografie: tesla.com
  • Tesla umožnila předobjednávat čínský Model 3 ve verzi Standard Range Plus
  • Ten se bude v Číně prodávat za 47 tisíc dolarů
  • V nejbližší době začne Tesla dodávat Model 3 také do Austrálie a dalších zemí

Jak jsme vás již informovali, Tesla po krátkém napínání oznámila spuštění předobjednávek Modelu 3 vyráběného v šanghajské Gigafactory 3. Jak Tesla slíbila, tak skutečně učinila. Díky tomu víme, jaké verze se v Číně dočkají jako první, jak se cenově liší oproti vozům vyrobeným ve Spojených státech a kdy se novinka dostane k prvním zákazníkům.

Ode dneška si mohou čínští zákazníci předobjednat Model 3 ve verzi Standard Range Plus, která je nabízena za částku 328 tisíc juanů, tedy přibližně 47 500 dolarů. Podle webu electrek.co by vyráběné vozy měly být naprosto identické s těmi, které sjíždí z výrobní linky ve Fremontu, ovšem pro čínské zákazníky jsou o poznání dostupnější. Až doposud totiž byla v Číně prodávána pouze americká verze vozu, která je oproti verzi vyráběné přímo v Číně dražší o 7 tisíc dolarů.

Tesla Model 3

Předobjednávku lze učinit složením částky ve výši 20 tisíc juanů. A Tesla uvádí, že by se první majitelé měli čínských Modelů 3 dočkat za 6 až 10 měsíců.

Zajímavostí je, že přestože je Model 3 pro čínské zákazníky dostupnější, verze vyráběná v Číně a dodávaná na tamní trh je stále o poznání dražší než totožná verze vyráběná a prodávaná ve Spojených státech. Americký zákazník Model 3 v konfiguraci Standard Range Plus koupí o 7 600 dolarů levněji.

Spolu s čínskými zákazníky znají pořizovací cenu Modelu 3 také australští zákazníci. Od těch si Tesla před více než třemi roky vybrala při předobjednávce zálohu ve výši 1 500 australských dolarů, ovšem první dodávky mají proběhnout až toto léto. Jak informuje australský carsales.com, za Model 3 ve verzi Standard Range Plus zaplatí australský zájemce 66 tisíc australských dolarů. První vozy by zde měly být dodány v průběhu srpna. Kromě Austrálie začne Tesla brzy dodávat Model 3 také do Japonska, na Nový Zéland či do Irska.

Tesla Model 3 – test

Technické parametry Tesla Model 3 Standard Range Plus

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 745 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon208 kW, 283 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie60 kWh (57,5 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 170 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 430 km
Cena od1 028 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze