Tesla brzy spustí předobjednávky čínského Modelu 3

2
Tesla brzy spustí předobjednávky čínského Modelu 3
  • Tesla začala na tuto novinku lákat velmi tajemným způsobem
  • Předobjednávky by měly být spuštěny tento pátek
  • Cena vozu se bude po přepočtu pohybovat okolo 1,5 milionu korun

Před pár dny se objevila tajemná pozvánka od automobilky Tesla na pátek 31. května, která toho příliš neprozrazovala. Postupem času se však začaly objevovat další indicie a nyní máme poměrně jasno o tom, co že se v pátek uskuteční.

Tesla Model 3

Pozvánku Tesla zveřejnila na svém účtu čínské sociální sítě Weibo. Obrázek s rozmazanou červeno-černou šmouhou prozrazoval pouze to, že přichází jakési překvapení a dorazí právě tento pátek. Vzhledem k tomu, že se pozvánka objevila pouze na čínské sociální síti, bylo jasné, že se jedná o oznámení, které se bude vztahovat především na Čínu.

Okamžitě se vyrojily spekulace o tom, co bude onou novinkou. Šmouhy na obrázku mohly představovat nové vozidlo. Dále se mohlo jednat o otevření právě budované Gigafactory 3 v Šanghaji. Nebo to vše mohlo mít něco společného s Modelem 3, který se bude v nové továrně vyrábět. A jak se ukázalo, třetí možnost je ta správná.

Tesla totiž v úterý přinesla další indicii v podobě minihry, ve které bylo hlavním úkolem správně tipnout cenu Modelu 3 produkovaného v Číně. Ta by se nakonec měla pohybovat v rozmezí 43 tisíc až 51 tisíc dolarů, tedy přibližně 1,2 milionu až 1,4 milionu korun s daní.

Dnes Tesla již konečně prozradila, co se přesně chystá, a proto víme, že v pátek oficiálně zahájí možnost předobjednávek Modelů 3 vyráběných v Šanghaji, o čemž informoval web teslarati.com. Tesla tak opět učinila skrze sociální síť Weibo. Ke krátkému oznámení přidala ukázkový obrázek Modelu 3 stojícího před rozestavěnou Gigafactory 3 a také krátké shrnutí výrobní historie společnosti.


Ze strany Tesly se jedná o poměrně odvážný krok, protože bude nucena zahájit výrobu ve své nové továrně co nejdříve. Podle původních odhadů by tamní linky měly začít produkovat první vozy v průběhu tohoto září, ovšem s narůstajícím seznamem předobjednávek se Tesla zajisté bude snažit zahájení výroby co nejvíce uspíšit.

Výroba Modelu 3 přímo v Číně je pro Teslu velmi důležitá, protože tamní poptávka po elektromobilech je vysoká a Tesla bude schopna díky lokální produkci nabídnout vozy s mnohem nižší cenovkou. Díky tomu bude mnohem konkurenceschopnější vůči místním výrobcům elektromobilů, kterých každým rokem přibývá. Kromě Modelu 3 plánuje Tesla do budoucna v Šanghajském závodu vyrábět také Model Y.

Tesla Model 3 – test

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: Supercharger, CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč