Kdo má elektromobil, už zpátky spalovací motor nechce, ukazuje průzkum

31
Kdo má elektromobil, už zpátky spalovací motor nechce, ukazuje průzkum
Fotografie: Hoppy Go
  • 91 % vlastníků elektromobilů nehodlá přejít zpět k fosilním palivům
  • 8 % váhá o přechodu zpět k fosilním palivům
  • 1 % by rádo přešlo zpět k fosilním palivům
  • Nejvíce spokojeni jsou řidiči VW ID.3 a BMW i3

Nový průzkum společnosti ZAP-MAP mezi britskými vlastníky elektromobilů ukazuje, že jakmile řidič přejde na elektrický pohon, tak téměř neuvažuje, že se vrátí zpět k benzínovému či naftovému pohonu. Výsledek je důkazem zásadního posunu v postojích spotřebitelů ve prospěch čistě ekologických aut. Zároveň to ukazuje na fakt, že obavy vůči elektromobilům nejsou na místě a praxe při jejich používání je v zásadě bezproblémová.

73 % respondentů vlastní svůj první elektromobil

Průzkum byl proveden v listopadu 2020 s více než 2 000 respondenty. Celých 91 % uvedlo, že nehodlá přejít zpět k fosilním palivům. Celých 8 % uvedlo, že si nejsou jistí tím, že by se mohli vrátit zpět k naftě nebo benzínu a 1 % dotazovaných touží po návratu k benzínovému či naftovému motoru. Celých 73 % respondentů má první elektromobil a 52 % dotázaných si jej koupilo v roce 2020, 25 % v roce 2019 a 12 % v roce 2018. Melanie Shufflebotham, spoluzakladatelka společnosti Zap-Map, řekla k výsledku „Naše nejnovější data ukazují silný a trvalý dopad přechodu na čisté auto. Důkazy ve prospěch elektrických vozidel jsou s každým z našich průzkumů stále přesvědčivější.

Nejvíce spokojeni jsou uživatelé s VW ID.3 a BMW i3

Nejvyšší hodnocení z pohledu spokojenosti uživatelů získaly vozy Volkswagen ID.3 (100 %), BMW i3 (100 %), Tesla Model 3 (96 %), Kia e-Niro (96 %), Hyundai Kona Electric (94 %), Renault Zoe (92 %) a Nissan Leaf (90 %).

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Naposledy upraveno: 31. 12. 2020 09:35
Všechna EV mají doposud své mouchy ať již problémy SW rázu, tak přehřívání nebo naopak přechlazování baterií apod. Nicméně technologie spalovacích motoru v autech tady je 115 let, technologie el. motoru a baterií teprve 10 let, ovšem za těch 10 let prokázaly, že jsou nejen použitelné ale mají řady výhod, mezi které se řadí 3x větší účinnost než spalovací motor, umí si samy vyrobit energii rekuperací (cca 15-20%), nepotřebují prakticky brzdy (jen v nouzových stavech), dají se "tankovat" doma přes noc s minimálním příkonem (nabíjím z 16A zásuvky) a hlavně snižuje závislost na ropě, ať již ruské nebo arabské. Dalším přínosem bude ticho ve městech a snížení spalin, kterými se denně s úsměvem na tváři trávíme a přestože víme, že nás to zabíjí (myšlenkový pokus - zavřete se s "nastartovaným" EV na 30 minut v garáži a pak to samé s fosilním autem).

Častý argument, že se zhroutí energetická soustava je nesmysl. Průměrný nájezd aut v ČR je cca 40-50 km denně, na to stačí 6-7 kWh energie, tedy to co za hodinu "nateče" do mých akumulaček, které mají denní příkon kolem 50-60 kWh. Nikde jsem při zavádění akumulaček a přímotopů neslyšel, že se zhroutí síť. Navíc ten proces obměny aut bude poměrně pomalý, cca 30 let a za tu dobu se objeví další úspornější technologie v autech a dobuduje se výkonnější a kvalitnější síť.

Jezdil jsem s Golfem několikrát, pro ženy je katastrofa vše, co je nové, kdyby ženy měly na starost technický pokrok na zemi, tak chodíme pořád pěšky.
Josef Vyndalho
Josef Vyndalho
opět další výplach mozků lidem kteří elektrice nemohou přijít na jméno a vědí že je to cesta do pekel, nevím jak budou mluvit ti "šťastní" za sedm nebo osm let až jejich "zázračná" baterie v autíčku ztratí na výkonu tak že za sebou bude tahat prodlužovačku a nebo si koupí nový , určitě znovu "oblíbený" elektrošrot na dalších sedm let (zhruba za 1 200 000kč).....
Miroslav Odl
Miroslav Odl
Opět špinavá Německá reklama, Kolik jezdí těch zázračných VW ID.3 že už jsou nejlepší , pokud vím tak stále mají problémy. Zajímavé je to že mi jedna paní která používá služební el. Golf že je to katastrofa s tím jezdit.
karlos
karlos
Radost z koupě nového vozu na čas přehluší jeho nedostatky. Přeci všichni ti, kteří udělali to, že koupili EV, nepřiznají svoji chybu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze