Za kolik jezdí Kia e-Niro, když jedete „pilu“? Vyzkoušeli jsme to
test

Za kolik jezdí Kia e-Niro, když jedete „pilu“? Vyzkoušeli jsme to

Test spotřeby trochu jinak
2

Kia e-Niro je nejen prostorný elektromobil, ale i relativně úsporný. V našem testu Zaostřeno na spotřebu si i v zimních podmínkách a při převládající dálniční jízdě vedl velice dobře. Jak to ale vypadá, když řidič využívá plný potenciál stáda více než 200 koní, které je pod kapotou? I to jsme vyzkoušeli.

Z elektromobilistů si občas benzínové hlavy dělají legraci. A do jisté míry mají pravdu. Snad každý viděl na dálnici Teslu, která se táhla osmdesátkou za nějakým kamionem. Jaká ale bude spotřeba, když se nebudete „žinýrovat“?

Kia e-Niro

Technické parametry Kia e-Niro 64 kWh

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 375 × 1 805 × 1 560 mm, 1 812 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon150 kW, 204 koní, točivý moment: 395 Nm / 3 600 ot/min
Baterie67,1 kWh (64 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 75 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 455 km
Cena od1 199 980 Kč
Využívat dechberoucí dynamiku elektromobilů je tak příjemné.

Využívat dechberoucí dynamiku elektromobilů je tak příjemné. Maximální výkon 150 kW, které nabízí Kia e-Niro, máte k dispozici během okamžiku. To je velká výhoda oproti spalovacím motorům. Tam máte maximální výkon k dispozici až při velmi vysokých otáčkách, na které většina řidičů stejně ani nikdy nejezdí. I proto jsou elektromobily mnohem živější a hbitější.

Stinnou stránkou je, že při využívání dynamiky motoru mizí kapacita baterie mnohem rychleji, než by bylo příjemné. A rychlost to ovlivňuje více, až překvapivě hodně. Typický příklad: cesta z Prahy do Brna. Pokud budete mít průměrnou rychlost na trase 125 km/h, místo 105 km/h, ušetříte asi 18 minut. Jenže spotřebujete cca o 14 kWh elektrické energie více, takže prakticky úplně stejný čas pak strávíte u rychlonabíječky.

Jsou ale rozdíly opravdu tak velké? Během týdne jsme s elektrickým Nirem najezdili přes 600 km. Nechyběly pohodové jízdy na spotřebu, průjezdy ucpanou Prahou, ale ani dynamická jízda z Prahy do Krkonoš. Že Kia e-Niro umí být velmi úsporná, to už potvrdil náš předchozí test ze seriálu Zaostřeno na spotřebu. Průměrná spotřeba po kombinovaném okruhu dle palubního počítače 15,1 kWh/100 km byla tehdy ještě nižší než udávaná (15,6 kWh/100 km). Tuto nízkou spotřebu musím potvrdit i já. Během testu oscilovala mezi 13,8 a 16,3 kWh/100 km. A nebyly zde velké rozdíly mezi jízdou ve městě a mimo. Tohle se Jihokorejcům vážně povedlo.

Z Prahy do Krkonoš, do kopce a s těžkou nohou

Tak jsme se vydali na náročnější trasu – 140 km dlouhou trasu z Prahy do Krkonoš s těžkou nohou a s častým využíváním dynamiky motoru. Třetina cesty vede po D10, což je dálniční tah z Prahy do Mladé Boleslavi. Když GPS ukazuje 130 km/h, rychloměr vozu zobrazuje 140 km/h a tuto rychlost je možné udržet po celou dobu, protože provoz není hustý. Z Mladé Boleslavi na Jičín vede silnice 1. třídy, ale i tady naplno využíváme dynamiku motoru. Proč? Jde o tah na Polsko, který je plný kamionů, takže cesta je jedno velké předjíždění, kdy 150 kW oceníte a naplno využijete. Poslední část cesty je zase hodně zatáčkovitá a se stoupáním. S e-Nirem je třeba před zatáčkou přibrzdit (tedy spíše přirekuperovat) a ze zatáčky zase s plným výkonem ven. Tak trochu brzda–plyn. Jízdu si užívám, spotřeba jde stranou.

Nebudeme to prodlužovat – 140 km dlouhá trasa skončila se spotřebou 22 kWh/100 km. A nutno říct, že výš už by to opravdu nešlo. A to je pořád velmi dobré číslo. Využitelná kapacita baterie je 64 kWh, takže i ve velmi ostrém tempu byste zvládli téměř 300 km. To je parádní výsledek.

Celkově je e-Niro velmi příjemným vozem, kterému lze těžko něco vytýkat.

Méně přesvědčivé výsledky podává e-Niro při nabíjení. Sice nabízí až 75 kW, ale dobíjecí výkon rychle klesá a když máte dobito 60 % baterie, dobíjecí výkon už padá k 41 kW. Celkově je e-Niro velmi příjemným vozem, kterému lze těžko něco vytýkat. Uvnitř je prostorné, s perfektní ergonomií a velkým zavazadlovým prostorem. 150 kW z něj dělá velmi živé auto. Do zatáček je třeba najíždět o něco opatrněji, ale za to nemůže ani tak auto samotné jako spíše pneumatiky Michelin Primacy 3, které se s 2,3 tunami těžkým vozem hodně perou. Asi by to chtělo širší pneu než jen 215 mm.

Donedávna i cena 1 199 980 Kč (verze s 64kWh baterií) byla velmi dobrou nabídkou. Škoda Enyaq iV ale bude více než zdatným soupeřem. Enyaq iV s baterií o kapacitě 82 kWh a motorem se 150 kW startuje na částce 1 189 900 Kč a troufáme si tvrdit, že mladoboleslavští přetáhnou korejské značce velké množství zákazníků. Bude větší i prostornější, ale pravděpodobně ne tak úsporný jako e-Niro.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Naposledy upraveno: 20. 10. 2020 09:55
Pan autor clanku trpi trochu bujnou fantazii a cetnymi nepresnostmi.
Jednak ac jezdim hodne tak jsem tedy jeste fakt nepotkal na dalnici Teslu tahnouci se za kamionem osmdesatkou. Oni ani ty kamiony osmdesat moc nejezdi, maximalne nejake prelozene do kopce.

Vykon se pocita z krouticiho momentu a otacek, takze ani eNiro si na maximalnich 150kW moc nesahne. To co dela z elektroaut sviznejsi oproti autum se spalovacim motorem je prave pritomnost maximalniho krouticiho momentu v celem spektru otacek, nikoli vykonu.
Spalovaci motor pak nedosahuje maximalniho vykonu v maximalnich otackach. V tech maximalnich uz vetsinou vykon opet klesa s tim jak zacne prudce klesat kroutici moment.

A eNiro nevazi 2,3t, to je nejvyssi technicky pripustna hmotnost (presne 2,23t). Provozni je 1,812t. Predpokladam, ze jste s tim nejezdil po celou dobu “testu” plne obsazeny a nalozeny.

eNiro nabiji bezne na ultrarychlych nabijeckach mezi 55% az 74% vykonem 56-58kW, takze hadam, ze ten udaj 40kW od 60% jste odecetl nekde na nabijecce s maximalnim vykonem 50kW, ktera vam pri stejnem napeti (jenz je dano SOC baterky) neda takovy proud jako nabijecka ultrarychla, takze nabijeci vykon je nizsi...

No tak hlavne, ze jste se pane “redaktore” pekne povozil a pochvalil Skodovku, ve ktere jste nejspis jeste ani nejel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze