Jiný svět v Norsku. Auta do zásuvky v prodejích předehnala spalovací auta

Jiný svět v Norsku. Auta do zásuvky v prodejích předehnala spalovací auta
Fotografie: Nissan
  • Elektrifikovaná auta měla v březnu v prodejích podíl 55,8 %
  • Nejlépe se prodával Nissan Leaf

Už v rozhovoru se šéfem Lexusu pro evropský trh jsme byli překvapeni, jak moc rozdílné jsou prodeje značky v závislosti na území. Evropa je dost specifická dieselovými motory v osobních autech, nikde jinde na světě diesel do osobáku v podstatě nedávají. Obrovské rozdíly jsou ale i přímo na evropském kontinentu. Mix prodávaných vozů u nás se například s Norskem vůbec nedá srovnat.

Celkově se totiž v Norsku za březen prodalo 8 034 aut, které můžete zapojit do zásuvky. To je o 72 procent více než v březnu minulého roku a celkově to dělá 55,8 % celkových prodejů. Čistých elektromobilů se prodalo 5 362 a plug-in hybridů 2 672. Prodala se dokonce i čtyři vodíková auta.

Prodeje elektrifikovaných aut v Norsku

Nejlépe dopadl nový Nissan Leaf s 2 172 prodanými kusy, díky nové generaci si polepšil o 335 procent. V Norsku je tak každé desáté prodané auto Nissan Leaf. Na druhém místě je nový Volkswagen e-Golf a BMW i3 trochu pokulhává. Pravděpodobně totiž lidé čekají na sportovnější i3s, která se k zákazníkům zatím dostává pomalu. Špatně si nevede ani Tesla, která v severské zemi prodala za březen 727 Modelů X and 676 Modelů S. Holt jiný kraj, jiný mrav.

Zdroj: insideevs.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze