Norsko opět dokazuje, že je elektromobilovou velmocí

Norsko opět dokazuje, že je elektromobilovou velmocí
  • Prodeje elektromobilů i v minulém měsíci rostly
  • Nejvíce se dařilo modelům LEAF a e-tron
  • I přes propad je velmi oblíbený také Model 3

Statistika hovoří zcela jasně, Norové mají o elektromobily pořád velký zájem. Nasvědčují tomu výsledky červencových prodejů, které dosáhly nových rekordů a jako vítězové z nich vychází Audi e-tron a Nissan LEAF.

Audi e-tron

Prodeje elektromobilů v červenci skutečně zaznamenaly nový rekord, a to v podobě nejvyššího objemu prodaných vozů a nárůstem poměru čistě elektrických a hybridních vozů na tamních silnicích, který se posunul blíže ke 4:1.

Jak informuje insideevs.com, celkově se registrace nových elektromobilů v Norsku navýšily o 18,4 %, a to na 4 427 registrovaných vozů. Toto číslo představuje 48,2 % podíl na trhu. Norsko je poměrně unikátní tím, že prodeje plug-in hybridů na tamním trhu od minulého roku neustále klesají na úkor vozů s čistě elektrickým pohonem.

Nissan Leaf e+

Pojďme se podívat, o jaké elektromobily měli Norové v minulém měsíci největší zájem. Tabulce vévodí Nissan LEAF s 584 prodanými kusy a bodoval také e-tron od Audi, kterého se za měsíc prodalo 510 kusů. Na třetím místě je pak Model 3 s 308 prodanými kusy, u kterého se však jedná o propad.

Pokud se podíváme na tyto tři modely v rámci prodejů všech vozů v první polovině roku 2019, pak e-tron obsazuje sedmé místo s celkovým počtem 2 783 prodaných kusů. Nissanu LEAF se daří o poznání lépe, protože obsazuje třetí příčku s celkovým počtem 3 634 prodaných kusů. Model 3 si udržuje prvenství, a to díky celkovému počtu 10 868 prodaných kusů.

Tesla Model 3

Norsko tak jasně dokazuje, že chce dostát svým slibům mít v co nejbližší době plně elektrifikovanou flotilu vozů provozovaných na tamních silnicích. Kromě toho se v poslední době začíná soustředit i na elektrifikaci dalších dopravních odvětví, jako je lodní doprava či letecký průmysl.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze