O starší ojeté elektromobily není v Holandsku velký zájem

3
O starší ojeté elektromobily není v Holandsku velký zájem
Fotografie: Nissan
  • Lidé málo kupují BMW i3, Renault ZOE a Nissan Leaf
  • Dotace na nákup ojetého elektromobilu je 2 000 eur

V prvním čtvrtletí se v Nizozemí podle autowereld.com prodalo necelých 500 tisíc ojetých osobních automobilů. V porovnání s předchozím rokem se však jedná o pokles 1,1 %. Přes tento pokles se však prodej ojetých elektromobilů až zdvojnásobil, ale problém je však u starších modelů.

Starší elektromobil netáhne kvůli dojezdu

Z necelého půl milionu ojetých osobních automobilů je něco málo přes 2 400 plně elektrických, což není ani půl procenta. Je však pochopitelné, že o novější ojeté elektrické modely je obrovský zájem i díky dotaci až 2 000 eur pro pořízení ojetého elektromobilu s dojezdem minimálně 120 km a původní pořizovací cenou 12 až 45 tisíc eur. O starší modely, kterými jsou BMW i3, první generace Nissanu Leaf nebo Renault ZOE však není téměř vůbec zájem ze strany zákazníků. Důvodem je omezený dojezd a absence velmi rychlého dobíjení.

Diskuze ke článku
Jakub
Jakub
Starý levný android taky většinou skončí "v koši". Ty elektromobily morálně ještě strašně rychle stárnou... Věřím že po roce 2025 se už ty technologie víc ustálí. Teď je otázka, když se ty auta začnou tahat na východ, jestli po nich bude poptávka.
Josef L
Josef L
Nejen v Holandsku. U nás se jako lusknutim prstů po prázdninách 2020 přestaly EV prakticky v bazarech prodavat a to ceny padly o 20% a stále to prakticky nikdo nechce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze