V Norsku se prodalo víc elektromobilů než jiných aut! Nejprodávanější byl e-tron

V Norsku se prodalo víc elektromobilů než jiných aut! Nejprodávanější byl e-tron
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Pouze elektromobily tvořily v Norsku 54 % trhu, dalších 20 % plug-in hybridy
  • Nejprodávanějším vozem v Norsku za rok 2020 se stalo Audi e-tron
  • V první dvacítce není žádný model, který by neměl alespoň hybridní pohon

Za loňský rok se poprvé v Norsku prodalo víc elektromobilů než aut se spalovacím motorem, a to mezi vozy se spalovacím motorem počítáme i plug-in hybridy. Jak píše insideevs.com, za rok 2020 tvořily v Norsku čisté elektromobily 54,3 procent trhu osobních aut.

Za celý rok 2020 se v Norsku prodalo neuvěřitelných 76 800 elektromobilů a k tomu 28 904 plug-in hybridů, které si z celkového počtu nových osobních aut ukously podíl 20,4 %. Více než polovinu celého trhu tedy získaly 100% elektromobily, ale i s plug-in hybridy mají auta do zásuvky prakticky tři čtvrtiny tamního trhu! A velkým překvapením je i to, jak si vedly jednotlivé modely aut.

I když to vypadalo, že Volkswagen ID.3 dotáhne Audi e-tron, nakonec se ukázalo, že extrémně vysoké prodeje ID.3 byly „vyšponované“ nastřádanými předobjednávkami. Nejenže tedy na pozici nejprodávanějšího auta v Norsku za rok 2020 zůstalo Audi e-tron, ale navíc se před Volkswagen ID.3 dostala Tesla Model 3. I tak je ale třetí místo pro nový elektrický Volkswagen, který se začal prodávat koncem léta, velmi pěkný výsledek.

Zajímavé je, že v první dvacítce není ani jedno auto, které nemá alespoň hybridní variantu. Dlouho byla jediným takovým vozem na norském trhu Škoda Octavia, ale ta už také má plug-in hybridní pohon v nabídce. Prvním modelem v žebříčku, který má i jiné pohony než ten elektrický, je Volkswagen Golf na pátém místě, ale z výsledků v předchozích měsících víme, že většinu z více než pěti tisíc prodaných kusů tvoří elektrická verze . Nejlepším vozem, který nemá plně elektrický pohon, ale pouze hybridní a plug-in hybridní, je Toyota RAV4 na sedmém místě.

Technické parametry Audi e-tron (2018) 55 quattro

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 901 × 1 935 × 1 616 mm, 2 560 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon300 kW, 400 koní, točivý moment: 664 Nm
Baterie95 kWh (86,5 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 150 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 24,1 kWh / 100 km, dojezd: 436 km
Cena od2 122 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze