Dalším státem s více než polovičním podílem aut do zásuvky je Island

Dalším státem s více než polovičním podílem aut do zásuvky je Island
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Za září 2020 dosáhly plug-in hybridy na Islandu podílu 63 % na trhu osobních aut
  • Celkově nejprodávanějším osobním vozem na trhu se stala Tesla Model 3
  • Mezi auty do zásuvky za ní skončily vozy Mitsubishi Outlander PHEV a Audi e-tron

Na Islandu stoupl v září prodej aut do zásuvky, tedy elektromobilů a plug-in hybridů, meziročně o 44 % na 705 vozů v září 2020. Po Norsku se tak Island stává dalším státem s nadpolovičním podílem EV a PHEV na trhu. Informaci o tom přináší insideevs.com.

Na Islandu žije poměrně málo lidí, cca 360 tisíc, takže celková čísla prodejů aut nejsou nijak vysoká. Přesto se jich tam ale prodalo téměř dvakrát tolik co v desetimilionovém Česku za stejný měsíc, kde to i s PHEV bylo 430 vozů. Na tamním malém trhu to ale udělalo podíl 63 % z celého trhu osobních aut. To je druhý nejvyšší podíl aut do zásuvky hned po Norsku. Od začátku roku se na Islandu prodalo celkem 3 170 elektromobilů a plug-in hybridů, což znamená tržní podíl 43 %. Samotné elektromobily si ukously od začátku roku 24 % z tamního trhu, tedy téměř čtvrtinu.


Na prodejích za září je jasně vidět, že prodeje aut do zásuvky na Islandu táhne Tesla Model 3, přestože jinak jsou zde oblíbené hlavně vozy typu SUV, případně crossovery. Za ní pak jsou s velkým odstupem automobily Mitsubishi Outlander PHEV a Nissan Leaf, které mají shodně 37 registrací.


Pohledem od začátku roku už Tesla Model 3 nemá tak výraznou převahu, ale i tak je na prvním místě s téměř čtvrtinovým podílem. Na druhém místě zůstává Mitsubishi Outlander PHEV a na třetím je Audi e-tron, kterému v poměru k číslům od začátku roku v září prodeje trochu klesly. Jelikož celkově druhým nejprodávanějším vozem na Islandu je po Tesle Model 3 Toyota RAV4 Hybrid, tak příchod její plug-in hybridní verze pravděpodobně s pořadím aut do zásuvky pořádně zamíchá.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze