Rakousko hlásí měsíční rekord v prodeji aut do zásuvky, vede Tesla Model 3

Rakousko hlásí měsíční rekord v prodeji aut do zásuvky, vede Tesla Model 3
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Rakousko v srpnu zaznamenalo rekordní registrace elektromobilů a plug-in hybridů
  • Tesla Model 3 vede tento žebříček za srpen i od začátku roku
  • V srpnu byla druhá Hyundai Kona, ale dlouhodobě je druhý Renault ZOE

Rakousko v srpnu zaznamenalo rekordní počet registrací osobních elektromobilů a plug-in hybridů, celkem 2 071 vozů, což je dvakrát více než před rokem, jak píše insideevs.com. Pro srovnání, přestože Česko má více obyvatel než Rakousko, tak se u nás registrovalo za stejné období jen 120 elektromobilů a 130 plug-in hybridů, tedy celkem 250 aut do zásuvky.

Zatímco v Česku bylo trochu více plug-in hybridů než elektromobilů, ve většině evropských států táhnou prodeje aut do zásuvky elektromobily a stejné je to i v Rakousku. Spojené pořadí elektromobilů i plug-in hybridů vede Tesla Model 3 před Hyundai Konou EV a Renaultem ZOE. Tyto tři vozy se na celkových číslech podílí nejvíce. Až na čtvrtém místě je Volvo XC60 PHEV, tedy první plug-in hybrid. Za ním následují opět tři elektromobily a poté tři plug-in hybridy uzavírají první desítku.

Převaha elektromobilů proti plug-in hybridům ale není tak velká, jak by se z pořadí nejlepších deseti mohlo zdát. Je to tím, že plug-in hybridních vozů je na trhu mnohem více, takže se jejich prodeje více rozprostřou mezi jednotlivé vozy. Auta do zásuvky měla za srpen v Rakousku 9,9 % trhu, což je rekordní podíl, z čehož bylo 54 % elektromobilů a 46 % plug-in hybridů. Ještě zajímavější je pak pohled do srpna loňského roku, oproti kterému narostly prodeje elektromobilů o pouhých 8 %, zatímco prodeje plug-in hybridů o 241 %. Důvod strmého nárůstu prodeje plug-in hybridů je pravděpodobně v tom, že poslední dobou přichází na trh spousta aut s plug-in hybridním pohonem, která dříve nabízela jen tradiční pohony. Většina z nich se ale schovává pod položkou ostatní.

Od začátku roku do konce srpna se v Rakousku registrovalo 11 692 aut do zásuvky, což představuje 7,4 % celkového trhu. I v tomto pořadí vede Tesla Model 3, ale před Renaultem ZOE a Kiou e-Niro. Nejúspěšnějším plug-in hybridem od začátku roku pak je BMW X5 PHEV. Podle těchto čísel to vypadá, že budou růst prodeje PHEV ve srovnání s elektromobily, ale zda tomu tak skutečně bude, to se dozvíme až v následujících měsících.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze