Jak a kde nabít elektromobil na Slovensku? Přinášíme návod, jak je to u ZSE

Jak a kde nabít elektromobil na Slovensku? Přinášíme návod, jak je to u ZSE
  • Společnost ZSE nabízí trojici nabíjecích tarifů
  • Pochválit musíme možnost zarezervování nabíjecích stanic
  • Nechybí aplikace pro Android a iOS, která je přehledná a má hezký design
  • Nabíjení je dražší než v Česku

Pokud vás čeká cesta na Slovensko, tak právě dnešní článek bude pro vás: podíváme se totiž, jaké čipy si ideálně zařídit, kolik nabíjení na Slovensku stojí a na co si dát pozor.

Jak a za kolik nabíjet na Slovensku? (ZSE)

Jestli na Slovensko jezdíte pravidelněji, tak doporučujeme zařídit si účty u společností ZSE (Západoslovenská energetika) a Greenway. Pokrytí nabíjecími stanicemi na Slovensku není tak dobré jako v České republice, ale pokud budete plánovat, tak se pomocí těchto dvou operátorů bez problémů dostanete kam potřebuje. Ani v Bratislavě není situace zdaleka taková jako v Praze, kde jsou již desítky stanic. V Bratislavě jich je výrazně méně a jsou především v obchodních centrech, kde má hlavně společnost ZSE hned několik nabíjecích hubů. My jsme vyzkoušeli nabíječku v OC Aupark, kde je k dispozici dokonce dvojice ultrarychlých stanic ABB s výkonem 175 kW, a nabíječka je příhodně umístěna také v obchodním centru Eurovea.

Registraci do ZSE můžete provést jak na webových stránkách, tak pomocí aplikace pro chytrý telefon, ať už používáte Android nebo iOS. Aplikaci jako takovou musíme pochválit. Je rychlá, má přehledný a elegantní design a dobré funkce. Podobá se české aplikaci od E.onu. Ostatně ZSE spadá do stejné skupiny. V aplikaci najdete samozřejmě mapu nabíjecích stanic. Stačí na nabíjecí stanici kliknout, poté zadat, zda se chcete navigovat aplikací Waze, Google Mapy nebo Apple Mapy a můžete vyrazit. Na místě pro aktivování nabíjení můžete použít buď nabíjecí kartu nebo naskenovat QR kód, který je na nabíjecí stanici.

Mapa nabíjecích stanic společnosti ZSE

Co musíme vyzdvihnout, je rezervace nabíjecí stanice přímo z mobilní aplikace. Po rezervaci je 30 minut stanice blokována pouze pro vás. Pokud nepřijedete, tak vám bude naúčtovaná pokuta ve výši 6 eur, tedy 151 korun. Teď už pojďme ale k tarifům.

Nabíjení je dražší než v Česku

K dispozici jsou tři tarify pro nabíjení: ECO, PARTNER a FLAT. Za první zmíněný neplatíte žádný paušální poplatek, ale jednotlivé ceny za odebranou energii jsou poté vyšší (na konkrétní ceny se můžete podívat dole v tabulce). Tento balíček se vám vyplatí, pokud na Slovensko jezdíte jen občas. Za DC nabíjení však dáte v přepočtu téměř 10 korun za kWh a za ultrarychlé nabíjení dokonce necelých 13 Kč.

Druhý balíček s názvem PARTNER si můžete pořídit za 9 eur měsíčně, tedy 227 korun. Jednotlivé ceny za nabíjení jsou pak přívětivější a za pomalé AC nabíjení pak neplatíte vůbec a můžete nabíjet neomezeně. Pokud tedy na svých cestách můžete nechat několik hodin auto nabíjet v obchodním centru, může být toto pro vás zajímavý a paradoxně velmi levný tarif.

Tarif FLAT se vám vyplatí, pokud jste na Slovensku opravdu často. Za 69 eur měsíčně, tedy 1 741 korun, máte nabíjení na všech třech typech nabíjecích stanic pro jedno vozidlo zdarma. Jediný limit je 400 kWh měsíčně, které můžete vyčerpat na DC a UFC nabíjecích stanicích (dohromady tedy obdržíte kredit 800 kWh) a nabíjení na AC stanicích je opět zcela zdarma a neomezené. Jakmile svůj balíček DC nabíjení spotřebujete, pak si za nabíjení zaplatíte opět za odebranou kWh, sazby jsou ale přívětivé. Zmínit bych ještě měl, že za vydání karty zaplatíte poplatek ve výši 6 eur, tedy 151 korun. Nabíjení je možné aktivovat jak z mobilní aplikace, tak čipovou kartou.

ECO PARTNER FLAT
Měsíční poplatek 0 eur / měsíčně 9 eur / měsíčně (227 Kč) 69 eur / měsíčně (1 741 Kč)
AC nabíjení 0,19 eur / kWh (4,80 Kč) 0 eur / kWh 0 eur / kWh
DC nabíjení 0,39 eur / kWh (9,84 Kč) 0,29 eur / kWh (7,32 Kč) 0 eur / 0,19 eur* / kWh (4,80 Kč)
UFC nabíjení 0,49 eur / kWh (12,37 Kč) 0,39 eur / kWh (9,84 Kč) 0 eur / 0,29 eur* / kWh (7,32 Kč)
Závazek bez závazku bez závazku bez závazku
Platby bez měsíčního poplatku platba na fakturou platba na fakturou
Parkování na AC stanicích tři hodiny zdarma Tři hodiny zdarma Tři hodiny zdarma
Parkování na DC stanicích 90 minut zdarma 90 minut zdarma 90 minut zdarma
Parkování na UFC stanicích první hodina zdarma první hodina zdarma první hodina zdarma

* jde o cenu po vyčerpání 400kWh kreditu

Je škoda, že mezi PARTNER a FLAT není ještě nějaký balíček, který by pokryl mezeru. V čem si však provozovatelé v ČR mohou vzít příklad, je právě rezervování nabíjecí stanice. Povšimnout si můžeme také aplikace poplatků za parkování u nabíjecích stanic. Zejména 3 hodiny parkování zdarma u AC nabíjecích stanic může být u aut s velkou baterkou problém, a je tak potřeba počítat s platbou za parkovné.

Celkově tarify ZSE připomínají nové tarify ČEZu v Česku, pouze s tím rozdílem, že ceny jsou obecně vyšší. U ZSE musím pochválit perfektní aplikaci, zákaznický portál i proces registrace, po kterém vám ZSE pošle čipovou kartu společně s velkým uvítacím balíčkem, jenž obsahuje dokonce i dárek v podobě rukavic.

Plugsurfing

Pokud nejste příznivci zařizování dalších čipů a účtů, vězte, že na Slovensku samozřejmě funguje také aplikace a čip Plugsurfing, a to právě na stanicích ZSE. Bohužel ale v jeho databázi nejsou zdaleka všechny stanice a Greenway chybí zcela. A ceny? Za jednu kWh si u stejné stanice ZSE v obchodním centru Aupark v Bratislavě zaplatíte u Plugsurfingu 0,81 EUR , tedy více než 20 korun českých! Cena je tedy více než dvojnásobná oproti základnímu tarifu ZSE bez poplatku a dle našeho názoru se tedy těch pár minut za registraci na ZSE vyplatí.

Cesty elektromobilem na Slovensko se není třeba bát. Síť stanic je sice řidší než v Česku, ale i tak se pohodlně dostanete i na východ země. Jen je dobré být na vše připraven, což můžete udělat tím, že si právě kartu nebo aplikaci od ZSE zařídíte třeba hned.

Diskuze ke článku
Pavel
To je hrůza s těmi čipy. Na slováky raději spalovákem, km vyjde levněji a stačí obyč platební karta. Nebo pár eur v kapse!
Luke
Pokud mám už mám kartu E-ON bude mi fungovat i u ZSE? Jelikož v mobilní app vidím stanice ZSE? L

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze