Jak se značí dobíjecí místo a co hrozí za neoprávněné stání na něm?

2
Jak se značí dobíjecí místo a co hrozí za neoprávněné stání na něm?
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Dopravní značení není jednotné
  • Pokuty jsou v rozmezí od 1 000 do 2 600 Kč

Nejen v našich končinách se začínají množit dobíjecí stanice a spolu s tím i ta nemilá událost, kterou zná většina uživatelů elektrických vozidel. Přijedete k dobíjecí stanici a stojí tam v lepším případě auto spalující zemní plyn, ale v drtivé většině se však jedná o naftovou/benzinovou variantu osobního auta, které dobíjecí stanici blokuje. Jak pak reagovat a jaké je ideální dopravní značení dobíjecího místa, které umožňuje spalovací auto například odtáhnout?

Česká republika

U nás je situace velmi složitá, jelikož oficiální doporučení k přesnému označení dobíjecího místa zatím neexistuje. Můžeme se tak setkat s několika variantami dopravního značení u dobíjecích stanic. Dokonce i s takovými, která nejsou vůbec obsažena ve vyhlášce 294/2015 Sb. o dopravním značení. A teď k samotné pokutě. Pokuta za špatné parkování může být podle vyjádření Ministerstva vnitra až do výše 1 000 Kč, policie může také umístit botičku nebo blokující vozidlo odtáhnout. Tato sankce platí i pro majitele elektromobilu, který nedobíjí a blokuje toto místo pro jiné. Toto vše platí za předpokladu, že je místo označeno dopravním značením „Vyhrazené parkoviště“. Oslovení dopravní experti se však přimlouvají k jinému jednotnému dopravnímu značení viz níže.

Dobíjecí místo v Česku

K tomuto stání však budete potřebovat i parkovací disk v přesně dané velikosti (šířka 110 mm × výška 150 mm) v modré barvě. Z mapy dobíjecích stanic jsme i vybrali pár fotek dobíjecích stanic v České republice, které nejsou optimálně označeny dopravním značením.

Slovensko

Nabíjecí stanice mají na Slovensku podobné označení jako u nás. Můžeme vidět na zemi kříž a značku parkoviště s nápisem Réservé s dodatkovou tabulkou, na kterou se napíše to potřebné k dané nabíjecí stanici. Z pohledu pokut se e-car.sk ptal Prezídia Policajného zboru a odboru dopravnej polície Slovenské republiky. Výsledkem je možné uložení blokové pokuty za neoprávněné užívání místa pro dobíjení ve výši až 50 eur (1 300 Kč) a ve správním řízení až 100 eur (2 600 Kč). Tato sankce platí i pro majitele elektromobilu, který nedobíjí a blokuje toto místo pro jiné.

Dobíjecí místo na Slovensku

Německo

V Německu v zásadě platí speciální sankce za blokování dobíjecího místa blokovou pokutou ve výši 55 eur (cca 1 500 Kč) nebo dokonce odtah vozidla. Tato sankce platí i pro majitele elektromobilu, který nedobíjí a blokuje toto místo pro jiné. Místo však musí být správně označeno, aby se dala sankce vymáhat. Dopravní značení tak musí být následující. Značka parkoviště spolu dodatkovou tabulkou se symbolem elektromobilu a druhou dodatkovou tabulkou s parkovacími hodinami. Na zemi je pak opět zobrazen elektromobil v modrém poli. Toto je podle německého výkladu dopravního značení doporučené dopravní značení místa pro dobíjení elektromobilu.

Dobíjecí místo v Německu

K tomuto stání však budete potřebovat i tento parkovací disk v přesně dané velikosti (šířka 110 mm × výška 150 mm) a modré barvě.

Parkovací disk - Německo
Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Botičku za to, že mi někdo blokuje nabíječku? :-D Geniální! To aby nemohl odjet i kdyby chtěl 👌 Jen doufám, že se tahle radikální iniciativa neobrátí proti nám jak už to tak bývá, a nebudeme pokutováni za zastavení na benzinkách které nemají nabíječky EV. Já bych do toho moc nešťoural než přijde někdo s diskriminační nerovností (viz třeba odpuštění/sleva na dálniční daň pro EV/CNG, oproti třeba diskriminovanému LPG - podle vyjádření jen díky počtu uživatelů. Kdejaký průměrný právník by tu nekalou podporu vybraných skupin vyhrál a lidi by se mohli na nás hojit :-/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze