Jak se vyvíjely prodeje elektromobilů v Evropě za posledních 12 let?

2
Jak se vyvíjely prodeje elektromobilů v Evropě za posledních 12 let?
Fotografie: Volkswagen
  • V Evropě se za posledních 12 let prodalo přes 1,7 milionu elektromobilů
  • V Norsku dosáhl podíl elektromobilů na celkovém vozovém parku 10 %
  • Česká republika je 8. nejhorší v počtu elektromobilů ve vozovém parku v Evropě

V poslední době výrazně rostou prodeje elektromobilů nejen v celé Evropské unii. Proto jsme se rozhodli vám přidat komplexní přehled prodejů elektromobilů v jednotlivých zemích Evropy. V tabulkách níže naleznete data prvních registrací elektromobilů kategorie M1 za jednotlivé roky za posledních 12 let ve vybraných zemích Evropy a přepočet na podíl elektromobilů ve vztahu k vozovému parku v dané zemi.

Prodeje elektromobilů kumulativně za 12 let podle států

Podle této tabulky můžeme říci, že se nejvíce prodávají elektromobily v Německu, Norsku, Francii, Velké Británii a Nizozemsku. Nejméně se naopak prodávají na Kypru, v Lichtenštejnsku, na Maltě a v Řecku.

Zdroj: Evropská observatoř alternativních paliv

Podíl elektromobilů na vozovém parku v Evropě

Ovšem až tato tabulka nám ukazuje kompletní podíl elektromobilů na celkovém vozovém parku v jednotlivých zemích, zde čísla o jednotlivých prodejích vypadají zcela jinak. Vládne Norsko před Islandem a Nizozemím. Naopak nedostatečný prodej je vidět v Turecku, Řecku, Bulharsku, Polsku a na Kypru.

Zdroj: Evropská observatoř alternativních paliv

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Pořád tu čtu články jak trháme rekordy, jak jedeme na vlně elektrifikace atp. a ono je to zatím 7 setin procenta? Jestli oni Češi náhodou nemají automaticky averzi ke všemu co se jim nařizuje a hustí horem dolem :-/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze