Hyundai vytvoří novou značku Ioniq, zastřeší všechny elektromobily

Hyundai vytvoří novou značku Ioniq, zastřeší všechny elektromobily
Fotografie: hyundai.com
  • Společnost Hyundai nechá vzniknout odnož Ioniq, pod níž budou spadat všechny nově příchozí elektromobily
  • První tři na trh přijdou už v příštích třech letech
  • Do roku 2025 chce automobilka prodávat milion elektromobilů ročně

Korejská automobilka s prvním vlastním elektromobilem přišla v roce 2016, když na trh přivedla Ioniq. V Česku velmi dobře známé a vcelku oblíbené auto. Ostatně nedávno jsme jej v revidované verzi měli možnost znovu vyzkoušet při testu věnovaném ekonomické stránce provozu. A jak podle nás dopadla modernizace vozu? Na to se můžete podívat ve videu níže.

Ale teď již k jádru věci. Jihokorejci představili plán na nadcházející tři roky během nichž poznáme úplně nové elektromobily. Zajímavou novinkou je, že všechny ponesou stejné označení Ioniq. Píše o tom arstechnica.com. Prakticky jde o stejný princip, jako když před pěti lety tatáž společnost ohlásila vznik luxusní odnože Genesis. Všechny nově příchozí elektromobily tudíž budou spadat pod značku Ioniq.

Ioniq 5, 6 a 7

Jako první už v roce 2021 na trh vstoupí Ioniq 5. Středně velký crossover, jehož základy se budou opírat o koncept 45, který byl představen v minulém roce na autosalonu v Ženevě. Zmiňovaný koncept si rovněž odnesl ocenění „Nejlepší koncepční vůz“ ve speciálním vydání Design Awards časopisu Wallpaper.

Koncept 45 je předzvěstí nového elektromobilu značky Hyundai, respektive Ioniq

Hned o rok později Hyundai představí Ioniq 6. I zde k inspiraci poslouží již známý koncept. Tentokrát se jedná o letošní výtvor známý pod označením Prophecy. Motoristické novináře zaujal především tím, že v interiéru chybí volant, který byl nahrazen dvěma joysticky. Jejich pomocí lze ovládat až 90 procent veškerých funkcí auta. Ergonomické uspořádání tohoto typu nese označení IHI (Intuitive Human Iterface).

Z konceptu Prophecy se v budoucnu stane Ioniq 6

Koncem roku 2023, respektive na úplném začátku 2024, pak na řadu přijde Ioniq 7. O něm zatím nevíme prakticky vůbec nic mimo to, že půjde o robustní SUV. „Značka Ioniq změní paradigma zkušeností zákazníků s elektrickými vozy,“ sdělil Wonhong Cho, výkonný viceprezident a globální marketingový ředitel společnosti Hyundai Motor Company. „S novým důrazem na propojenost našich životů nabídneme elektrifikující zážitky, které se stanou nedílnou součástí šetrného životního stylu.

Jen u toho nezůstane

První tři zmiňované bateriové vozy značky Ioniq budou postaveny na nově vyvíjené platformě. O její vývoj se pochopitelně stará Hyundai a pracovně ji nazývá Electric Global Modular Platform. Zkráceně E-GMP. Vzhledem k různorodosti jednotlivých vozů půjde o pružnou platformu, která designérům rozvolní ruce při návrhu exteriéru i interiéru.

V budoucích letech se tedy můžeme dočkat opravdu zajímavých exemplářů. A všech v sériové výrobě. O tom zase svědčí fakt, že si Hyundai předsevzal prodávat do roku 2025 až milion elektromobilů ročně. Velkolepé plány mají podtrhnout i prodeje vodíkových aut, jichž se má prodávat více než půl milionu ročně. Zdá se tedy, že se ze strany korejské automobilky musíme připravit na pořádné ofenzivní tažení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze