Hyundai odhaluje další podrobnosti o koncepčním elektromobilu „Prophecy“

Hyundai odhaluje další podrobnosti o koncepčním elektromobilu „Prophecy“
Fotografie: hyundai.com
  • Společnost Hyundai zveřejnila nové informace o svém nejnovějším koncepčním elektromobilu „Prophecy“
  • Šéfdesignér společnosti Hyundai Motor Group, Luc Donckerwolke, ve videu provede diváky kolem vozu a vysvětlí jeho nejdůležitější prvky

Společnost Hyundai zveřejnila podrobnější informace o svém koncepčním elektromobilu Prophecy EV. Šéfdesignér koncernu Hyundai Motor Group, Luc Donckerwolke, v novém videu názorně ukazuje celý vůz ze všech stran a vysvětluje nejdůležitější prvky jeho vnější a vnitřní výbavy.

Design studie Prophecy ve stylu kupé je inspirován klasickými automobily z 20. a 30. let 20. století. Elegantní křivky a plynulé linie ji odlišují od hranatého koncepčního vozu Hyundai 45. Mezi nejvýjimečnější prvky studie Prophecy patří mechanismus řízení. Místo volantu vyčnívajícího z přístrojové desky před řidičem se Prophecy ovládá dvěma joysticky na levé a pravé straně vedle řidiče. Jeden z nich je umístěn na středové konzole, druhý ve výplni dveří. Tlačítky na joysticích lze ovládat 90 procent funkcí vozidla, takže řidič nemusí joysticky pouštět, aby změnil například nastavení audiosystému. Toto ergonomické uspořádání nese označení IHI (Intuitive Human Interface) – intuitivní uživatelské rozhraní.

Informační a zábavní systém je integrován do velkého displeje, který se rozkládá přes celou přední část interiéru vozidla. Stojící vůz lze využívat jako zábavní zónu po přepnutí do odpočinkového režimu. V tomto případě se opěradla sedadel sklopí a přístrojová deska se natočí vzhůru. Tím vznikne optimální poloha pro sledování zábavy na displeji. Díky nepřítomnosti volantu nejsou řidič ani cestující omezeni prakticky žádnými vizuálními překážkami – vidí pouze horizontální displej mezi oběma střešními sloupky a křídlovitou přístrojovou desku. S postupujícím vývojem techniky autonomní jízdy bude vzrůstat význam používání vozidel k odpočinku a relaxaci.

Prophecy je po studii 45 druhým vozidlem Hyundai zkonstruovaným na základě platformy „E-GMP“ (Electric Global Modular Platform). Jedná se o první platformu značky Hyundai určenou výhradně pro elektromobily. Speciální platforma pro elektromobily otevírá řadu nových možností pro realizaci nových stylistických a komfortních prvků. Elektrické pohony jsou mnohem kompaktnější než spalovací motory. To znamená, že není zapotřebí široká kapota, ani středová konzola zabírající mnoho místa. Automobiloví designéři tak mohou využít více prostoru pro cestující a rozšířit repertoár zážitků z cestování automobily.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze