Elektrický koncept Hyundai vyhrál prestižní cenu. Dorazí do sériové produkce?

Elektrický koncept Hyundai vyhrál prestižní cenu. Dorazí do sériové produkce?
  • Koncepční vůz Hyundai 45 byl jmenován „Nejlepším koncepčním vozem“ ve speciálním vydání Design Awards lifestylového časopisu Wallpaper
  • Studie 45 byla inspirována koncepčním vozem Pony Coupe z roku 1974, jímž byla poprvé definována DNA designu značky Hyundai

Koncepční elektromobil Hyundai 45, poprvé odhalený na frankfurtském autosalonu 2019, byl časopisem Wallpaper jmenován „Nejlepším koncepčním vozem“. Redaktoři časopisu Wallpaper zvolili studii 45 vítězem ankety Wallpaper Design Awards v kategorii „Best Concept Car“ (Nejlepší koncept). Výsledky ankety byly zveřejněny v letošním únorovém čísle renomovaného časopisu. Hyundai 45 byl navržen jako vzpomínka na tradice, přetvořené pro budoucnost, a předjímá novou éru automobilového designu značky Hyundai, zaměřeného na elektrifikaci, autonomní technologie a inteligentní design. Tato kombinace prvků přesvědčila porotce, aby koncepčnímu vozu Hyundai udělili toto ocenění.

Žijeme v éře digitalizované mobility. Hyundai 45 přesto vrací do automobilového designu trochu nostalgického šarmu v moderní podobě,“ řekl SangYup Lee, viceprezident a vedoucí designérského centra Hyundai. „Jsme potěšeni, že kombinace dalekosáhlých inovací a krásy z dob minulých byla skvěle přijata a oceněna jedním ze světově nejvýznamnějších časopisů, věnujících se designu a životnímu stylu,“ dodal Lee.

Studie Hyundai 45 kombinuje analogový šarm s uhlazenými plochami a elegantními liniemi,“ řekla Sarah Douglasová, šéfredaktorka časopisu Wallpaper. „Toto vozidlo je decentní, moderní, uhlazené a jednoduché – přesně ve stylu Wallpaperu.“

Hyundai 45 Concept

Koncepční vůz 45 se inspiruje vozem z historie automobilky Hyundai. Studie Pony Coupe z roku 1974 patřila mezi první automobily, které definovaly DNA designu poskytovatele chytré mobility. Označení 45 odkazuje na úhel sklonu předního a zadního okna, 45 stupňů. Moderní samonosná karoserie ve stylu „fastbacku“ je charakterizována čistými liniemi a minimalistickým stylem.

Hyundai u tohoto koncepčního vozu přehodnocuje možnosti současné techniky. Například místo tradičních vnějších zpětných zrcátek používá boční kamery. Hyundai odhalil studii 45 ve světové premiéře na Frankfurtském autosalonu 2019. Hyundai 45 ztělesňuje koncept osvobozeného stylu značky Hyundai, „Style Set Free“, pro budoucí mobilitu, který klade důraz na individualizaci designu a funkce.

Je otázkou, zda někdy v budoucnu dorazí na trh model, který bude stát na stejných základech a nebude se moc designově lišit. Jde o zajímavý design, který mi tak trochu připomíná nafouknutou Hondu e. Jaká je však budoucnost tohoto konceptu, ví pouze Hyundai.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze