Hyundai Kona Electric se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů

1
Hyundai Kona Electric se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů
  • Kona se stala prvním elektricky poháněným SUV, jež zdolalo tibetský průsmyk Sawula v nadmořské výšce 5 731 metrů
  • Cílem bylo potvrdit spolehlivost tohoto elektromobilu i v extrémních podmínkách

Hyundai Kona Electric je prvním elektricky poháněným SUV, jež zdolalo tibetský průsmyk Sawula v nadmořské výšce 5 731 metrů, jak informuje značka Hyundai na svých oficiálních stránkách. Tím překonalo předchozí rekord v kategorii elektromobilů, který činil 5 715,28 metru nad mořem.


S. S. Kim, generální ředitel společnosti Hyundai Motor India, k tomuto nevšednímu výkonu uvedl: „Na zápis modelu Hyundai Kona Electric do prestižní Guinnessovy knihy rekordů můžeme být všichni opravdu hrdí a pro HMIL je to pozoruhodný výkon. Model Kona Electric přinesl elektrickou revoluci a zbořil různé mýty kolující o elektromobilech. Je opravdovým ztělesněním progresivního ducha značky Hyundai. Elektromobil Kona Electric prokázal v nejnáročnějším terénu na světě, v rámci mise ‚Emission Impossible‘, svou vytrvalost, a to bez kompromisů díky svým vynikajícím provozním vlastnostem.

Rekordní jízda modelu Kona Electric měla za cíl potvrdit spolehlivost tohoto elektromobilu i v extrémních podmínkách, a to se povedlo. V tiskové zprávě se lze dočíst, že Kona Electric během expedice podávala výkony opravdového SUV, a to i v nepříznivých povětrnostních podmínkách, jakými jsou nízké teploty, vytrvalé sněžení a zledovatělá vozovka. Elektronicky řízený stabilizační systém ESC (Electronic Stability Control) zajistil elektromobilu bezpečnou stabilitu na jakémkoli povrchu.


Elektromobil Kona Electric byl při výjezdu na tibetský průsmyk Sawula v nadmořské výšce 5 731 metrů nabíjen v noci o přestávkách, výhradně praktickou standardní přenosnou nabíječkou, která se dodává společně s vozidlem. Ani při jízdě do strmých stoupání ve vysokohorské krajině nedocházelo podle zástupců značky k poklesu výkonnosti. V klesáních přicházel ke slovu chytrý systém rekuperace kinetické energie, který prodlužoval dojezd vozidla.

Technické parametry Hyundai Kona Electric Eco

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 165 × 1 800 × 1 565 mm, 1 610 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon100 kW, 136 koní, točivý moment: 395 Nm
Baterie42 kWh (39,2 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 72 kW, palubní: 7 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 13,9 kWh / 100 km, dojezd: 312 km
Cena od899 990 Kč
Diskuze ke článku
Pavel
Tak pokud bylo kde nabít tak super a co se výkonu týče tak EV má ve výškach lepší výkon než spalovak jelikož nepotřebuje vzduch a vlastně by měl mít i menší odpor vzduchu (což ne stejně pro jakékoliv auto). Takže pokud je po cestě kde nabít tak je to lepší než spalovak.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze