Nová Kona od Hyundai už je on-line. Vyzkoušeli jsme, co umí Bluelink

2
Nová Kona od Hyundai už je on-line. Vyzkoušeli jsme, co umí Bluelink
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Nová Kona od Hyundai má on-line funkce v autě i skrze mobilní aplikaci
  • Aplikace Bluelink má široké možnosti, designově však zaostává
  • Celkově jde o vítané a funkčně bohaté vylepšení

Jednou z největších inovací úspěšného elektromobilu Hyundai Kona pro letošní modelový rok je integrace většího displeje infotainmentu a zejména pak doplnění on-line konektivity včetně propojení s mobilní aplikací Bluelink. Absence možnosti ovládat elektromobily Hyundai přes mobilní telefon byla dosud poměrně velká nevýhoda, která však byla letos odstraněna společně se spuštěním výroby Kony v českých Nošovicích. Podrobně jsme se zaměřili jak na on-line schopnosti infotainmentu v autě, tak na možnosti mobilní aplikace.

Test on-line funkcí elektromobilu Hyundai Kona

Do menu infotainmentu nově přibyla ikonka Hyundai Live, která sdružuje on-line funkce. Samozřejmostí jsou on-line dopravní informace, přibyla také možnost vyhledávat nabíjecí stanice on-line. Jsou však jiné, než ty, které má Hyundai ve své interní databázi v autě a pokud chcete vyhledat všechny nabíječky, musíte hledat odděleně dvakrát a hledání není integrováno, což je škoda. Přibylo také on-line hledání bodů zájmů, což se hodí třeba pro názvy restaurací, firem a dalších podobných cílů. V neposlední řadě tu máme počasí a možnost spárovat auto s mobilní aplikací Bluelink.

Takto vypadá mobilní aplikace Bluelink pro ovládání Hyundai Kona

Mobilní aplikace Bluelink nemá příliš moderní háv a odezva na stisk tlačítek by také mohla být rychlejší, schopnostmi se ale řadí mezi nejlepší aplikace vůbec, a to na úrovni prémiových automobilek. Potěší podrobný stav o autě, včetně informace o zamčení a zavření dveří, kufru, stavu nabití trakční baterie a dokonce i 12V baterie. Nechybí nalezení auta na mapě a možnost posílat cíle přímo do infotainmentu v autě. Samozřejmostí je pak možnost naplánování nebo okamžitého spuštění klimatizace a nabíjení, nechybí ani možnost auto vzdáleně zamknout/odemknout. Zde máme jen výtku k tomu, že tyto povely jsou odeslány, ale o tom, zda se skutečně staly, vás informuje jen push notifikace, která někdy nedorazí. Ručně se tak musíte podívat do seznamu notifikací v aplikaci a přesvědčit se, že je skutečně zamčeno. Potěší podrobná statistika jízd a z elektromobilních funkcí také možnost omezení procenta nabití.

Hyundai Kona Electric Power

Rozměry4 165 × 1 800 × 1 565 mm, 1 760 kg
Výkon150 kW
Baterie67,1 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)484 km

Přidáním on-line konektivity zalepil Hyundai jednu z mála slabin jinak skvělé Kony. Ta nyní dostala také facelift zevnějšku pro modelový rok 2021 a společně s on-line funkcemi je tak výborně připravena pro další roky. Přimlouvali bychom se pouze za designový update aplikace Bluelink, která je však po funkční stránce výborná. Vylepšit by také chtělo on-line vyhledávání nabíjecích stanic a jejich integraci do navigace.

Diskuze ke článku
Ladislav Sazama
Ladislav Sazama
"Nová KONA"..."už je on-line"... 13.11.2020
Buď v tom máte zmatek, nebo ho mám já.
Nová KONA se přeci ještě neprodává. A že bude on-line je jasné, jelikož už i ta stávající je on-line (moje nošovická už od března 2020).
Děkuji za vysvětlení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze