Hyundai Ioniq 5 získal britské ocenění UK Car of the Year 2022

Hyundai Ioniq 5 získal britské ocenění UK Car of the Year 2022
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Ioniq 5 sbírá jedno ocenění za druhým
  • Vděčí za to atraktivnímu designu, dojezdu až 481 kilometrů i rychlému nabíjení

Zcela elektrický Hyundai Ioniq 5 rozšířil svou sbírku ocenění „Auto roku“ – Car of the Year o celkové vítězství v této anketě. Konkrétně získal titul „UK Car of the Year 2022“ a již zařazení do užšího výběru ankety bylo po zisku ocenění „Nejlepší rodinný vůz“ dalším velkým uznáním kvalit vozu. Inovativní elektromobil byl devětadvacetičlennou odbornou porotou složenou ze zástupců nejrůznějších médií, která se věnují dění v britském automobilovém průmyslu, včetně titulů The Sunday Times, The Daily Express, The Telegraph, The Independent, Top Gear, Auto Express, CAR, Evo a Business Car, nakonec jednoznačně vyhlášen také nejlepším vozem v celkovém hodnocení. John Challen, organizátor a generální ředitel ankety řekl, že Hyundai Ioniq 5 byl mnoha porotci vybrán jako jednička mezi vozy nominovanými na ocenění za rok 2022.

A tuto volbu vysvětlil následovně: „Hyundai Ioniq 5 vypadá jako budoucnost motorových vozidel, ale s tím rozdílem, že je tady již dnes. Díky svému designu, provozním vlastnostem a praktičnosti je pro zájemce o elektromobil fantastickou nabídkou – a také velmi zaslouženým nositelem titulu UK Car of the Year 2022.“ Hyundai Ioniq 5 má po zisku tohoto prestižního ocenění ve Velké Británii na svém kontě již deset titulů Car of the Year na jednotlivých trzích. To je další důkaz, že zcela elektrické CUV střední velikosti přesvědčuje v Evropě jak automobilové odborníky, tak i zákazníky, a to především díky svému pohonu s nulovými emisemi, prostornému a elegantnímu uspořádání a prémiovému, ekologickému interiéru.

Ioniq 5 získal od svého představení v roce 2020 díky atraktivnímu designu, dojezdu až 481 kilometrů a funkci rychlého nabíjení z 10 na 80 % za pouhých 18 minut již řadu prestižních ocenění. Loni v červenci byl rovněž ve Velké Británii vyhlášen vozem roku v anketě Auto Express New Car Awards 2021 a také triumfoval v kategoriích „Středně velký služební vůz“.

Další úspěchy slavil v říjnu, kdy byl v anketě News UK Motor Awards 2021 korunován „Vozem roku s nejlepším designem“. V tomtéž měsíci byl Hyundai Ioniq 5 oceněn v anketě Carbuyer Best Car Awards 2022, v níž byl jmenován „Nejlepším služebním vozem“. A aby toho nebylo málo, na konci ledna byl tento elektromobil ve Velké Británii vyhlášen celkovým vítězem ankety Company Car Today CCT 100 Awards 2022 a Prémiovým elektromobilem roku. V neposlední řadě byl Ioniq 5 vyhlášen Vozem roku také na velmi náročném trhu v Německu.

Technické parametry Hyundai Ioniq 5 (2021) 58 kWh 2WD

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 635 × 1 890 × 1 605 mm, 1 985 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon125 kW, 170 koní, točivý moment: 350 Nm
Baterie61 kWh (58 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 175 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,3 kWh / 100 km, dojezd: 400 km
Cena od1 169 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze