Exkluzivně: Audi nám ukázalo tři své elektromobily z budoucnosti

Video
10
Exkluzivně: Audi nám ukázalo tři své elektromobily z budoucnosti
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Audi nám v Mnichově ukázalo trojici konceptů, které dávají ochutnat elektrickou budoucnost
  • Koncepty jsou založené na již existující platformě PPE, na které vyjede například A6 e-tron
  • Nejzajímavější je zcela nový designový jazyk Audi v interiéru
  • Exkluzivně jsme si prohlédli všechny tři koncepty pohromadě – SkySphere, GrandSphere a UrbanSphere

Audi má na trhu už trojici elektromobilů, naplno se věnuje přechodu na elektromobilitu a ukazuje, na co se můžeme těšit v blízké i vzdálenější budoucnosti. Ukázalo už například koncepty A6 e-tron a A6 Avant e-tron, které jsou prakticky předobrazem sériových elektromobilů, jejichž představení se dočkáme už příští rok. Audi ale hledí i do vzdálenější budoucnosti a ukazuje odvážné koncepty, které naznačují designový směr i filozofii, kterou se budou elektrická auta se čtyřmi kruhy na přídi řídit v horizontu deseti let. A je na co se těšit.

Jak budou vypadat elektrická Audi budoucnosti?

Za poslední rok přestavilo Audi hned tři futuristické koncepty rodiny Sphere a my jsme je teď vůbec poprvé mohli v Německu exkluzivně vidět všechny pohromadě a vyzkoušet všechny jejich technologické vychytávky – třeba prodlužování auta stiskem tlačítka nebo integrovanou vodní fontánku. Pojďte se společně s námi zasnít a nahlédnout do budoucnosti.

Koncepty Audi Sphere pohromadě

Audi SkySphere concept

Prvním konceptem je nádherné Gran Turismo s měnitelnou délkou. Ano, čtete správně. Stiskem tlačítka se 5,25metrové auto v autonomním režimu umí zkrátit o čtvrt metru pro snazší manévrovatelnost při ručním řízení třeba ve městě. A naživo „zkracování“ vypadá skutečně úchvatně.

Audi SkySphere concept

Auto, jehož design inspiroval předválečný veterán Horch 853 Voll & Ruhrbeck Sport Cabriolet, je dynamickým kabrioletem s protisměrně se otvírajícími dveřmi, proskleným zavazadlovým prostorem a velkým předním kufrem.

Audi SkySphere concept

Interiéru vévodí obrovský displej přes celou přístrojovou desku, dřevo a měkké materiály v čele s mikrovlákny, samozřejmě vše v udržitelném duchu.

Patřičné jízdní zážitky a zábavu obstará jediný elektromotor uložený u zadní poháněné nápravy o důstojném výkonu 465 kW (632 k) a 750 Nm. Ten uvede 1,8tunový roadster do pohybu stokilometrovou rychlostí za čtyři sekundy. Nic dalšího Audi neprozradilo, kromě rozložení hmotnosti, z níž připadá 60 % na zadní nápravu. Ta by tedy měla mít trakce dost, k čemuž jí dopomůže část baterií zatím neznámé kapacity (měla by přesahovat 80 kWh a dojezd podle WLTP prolomit 500km hranici) uložená za kabinou i ve středovém tunelu a nikoliv v podlaze, jak je běžné. Více o konceptu SkySphere si můžete přečíst v našem dřívějším článku a já musím říci jen jedno: ať už je tady v sériové podobě, protože něco takového v elektřině zde velmi chybí.

Audi GrandSphere Concept

Jak bude vypadat luxusní elektrický sedan Audi budoucnosti, třeba nástupce dnešní A8? To ukazuje Grandsphere Concept, který jsme měli možnosti si prohlédnout minulý rok na veletrhu v Mnichově. Jak už název napovídá, „Grand“ je u tohoto auta skutečně vše. Délka, vnitřní prostor i luxus. Design je i přes futuristické vzezření blíže brzy chystaným modelům Audi. Superúzké světlomety odkazují na A6 e-tron, přední single frame maska s „včelí pláství“ zase na dnešní Q4 e-tron a předek by klidně mohl vypadat takto i v sériové podobě.

Audi GrandSphere

To záď 5,35 metrů dlouhé limuzíny se už ubírá zcela jiným směrem a sází na elegantní a klasickou krásu se šípovitým designem. Vše dokreslují 23palcová kola. Naprosto fascinován jsem ale byl interiérem, který dnešní vozy Audi vůbec nepřipomíná a po nastoupení jsem se cítil spíše jako v obýváku. Obklopil mne příjemný lounge plný dřeva, měkkých povrchů, mikrovláken a ambientního osvětlení. Dveře se podle aktuální módy otvírají proti sobě bez B-sloupku, což nastoluje pocit prostoru umocněný rozměry salonu s plochou podlahou, v němž působí sedadla spíše jako rozestavěný nábytek. Vzhledem k poslání vozu lze přední sedadla sklopit až do relaxační polohy a vzadu se oddávat pocitu pohodlné domácí pohovky.

Audi Grandsphere

Vyjížděcí volant je ovládán gestem, přístrojová deska je promítána na dřevěný povrch projektory a jas je překvapivě použitelně vysoký. Zaujme třeba i květina nebo integrovaný fontánka, kterou si můžete napustit hrníček, který má svoje místo ve vyjížděcím „kredenci“.

Audi si skutečně s interiérem vyhrálo a velmi jasně vidíme směr, kterým se interiéry aut této značky budou ubírat. Například u A6 e-tron ještě Audi záměrně vůbec neukázalo interiér a je možné, že se některých prvků z tohoto zcela nového designového stylu dočkáme premiérově právě u tohoto vozu. Pokud by to tak bylo, dramaticky by to změnilo pohled na cestování autem a velmi se na to těším.

Audi Grand Sphere je sci-fi autem budoucnosti

Nezapomnělo se ani na špičkovou techniku, která je velmi blízká sériovému provedení. Skysphere totiž vyrostlo na nové, čistě elektrické platformě PPE (Premium Platform Electric), kterou používá třeba i zmiňovaný A6 e-tron. Celý prostor mezi nápravami vzdálenými od sebe 3,19 m (více než v prodloužené Audi A8) vyplnila 120kWh baterie, která by měla stačit k ujetí více než 750 km. A to bez omezování prostoru, podlahu totiž nezvedají kryty převodovky ani tunely pro kardanovou hřídel. Nabíjení s 800V architekturou může probíhat až 270 kW, k nabrání energie na 300 km by mělo stačit 10 minut. Nezapomnělo se ani na legendární quattro, byť zde realizované dvěma samostatnými elektromotory. Oba dohromady vyvinou 530 kW a 960 Nm, což je výkon menší lokomotivy. Stačí to k akceleraci z klidu na 100 km/h za čtyři sekundy.

Audi Sphere koncepty

Audi UrbanSphere Concept

Nejnovějším z trojice konceptů je UrbanSphere Concept, ohromný 5,5metrový mix SUV s MPV, který je údajně odpovědí na to, co dnešní zákazníci chtějí – prostor. Designem je auto zase o trochu blíže chystaným e-tronům, v přední masce zase vidíme elementy z modelů Q4 e-tron i A6 e-tron a v případě zádě je jasné, kde se Audi inspirovalo se svým kombíkem A6 Avant e-tron. Na přídi i zádi je spousta LED pro komunikaci s okolím (například varování před nebezpečím (velké červené kříže) a upozornění na zrychlení (modrá plocha).

Interiér ve stylu loftu je velmi podobný tomu, který jsem obdivoval už u konceptu GrandSphere. Opět tu máme citlivě zakomponované dřevo, na něj svítící projektory, mikrovlákno, koberec s vysokým vlasem a velmi pohodlná křesla umožňující i otáčení a polohování. Křesla mají dokonce posuvný integrovaný hlavový štít pro větší soukromí a nechybí opět ani fontánka na vodu. Samozřejmostí je autonomní řízení úrovně 4 a vysouvací volant + další prvky, které jsme viděli už u GrandSphere. Vyzdvihnout pak musím vkusné zakomponování ambientního osvětlení do dveřních výplní a jinde v interiéru, který to posouvá na novou úroveň.

Audi UrbanSphere

Technologie jsou pak opět totožné s konceptem GrandShpere nebo připravovaným A6 e-tron – stojí tak na platformě PPE s 800V architekturou, dobíjením o výkonu až 270 kW a baterii se 120 kWh. Ta by měla podle WLTP stačit až na 750 km dojezdu a z 10 na 80 % SoC se dobít za méně než 25 minut. U každé nápravy nacházíme jeden elektromotor, systémový výkon 400 koní a 690 Nm, s možností vypnout přední elektromotor, pokud není potřeba.

Který z konceptů budoucnosti se vám líbí nejvíce a jaké prvky byste v autech rádi viděli? Napište nám to v diskuzi pod článkem!

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
"...90% populace nebude mít", ale je to snad problém? :-) Za mě boží a nádherné. Normálně u mně Audi nevzbuzuje tolik nadšení, ale tady jsem si sedl na zadek.
Josef L
Josef L
Naposledy upraveno: 19. 8. 2022 07:51
Koukám, že budoucnost aut je, že na ni 90% populace nebude mít :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze