Náš pohled na Audi grandsphere Concept. Svět bude krásnější

IAA Mnichov 2021
Náš pohled na Audi grandsphere Concept. Svět bude krásnější
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Audi se chystá na elektrickou budoucnost a hledá novou identitu
  • Druhý ze tří konceptů naznačuje, že nás v ní čeká leccos příjemného

Po delší době jsme se dočkali od Audi konceptu, mířícího do vzdálenější budoucnosti. Automobilka toho využila a pořádně se při návrhu odvázala. Vznikl takřka designérský koncert klasické krásy s dlouhou kapotou, krátkými převisy a proudnicovými liniemi. I přesto je kabina posunuta hodně vpřed, přičemž vyřešení tohoto rozporu slouží tvůrcům ke cti. Stejně jako malé světlomety a bočnice, nenarušené klikami ani zpětnými zrcátky, které budou suplovat kamerky. Střešní okno je tak veliké, že lze hovořit vlastně o skleněné střeše. Na ni navazují lomená skla ve dveřích, při pohledu zvenčí je tedy skleněná plocha de facto souvislá.

Audi Grand Sphere je sci-fi autem budoucnosti

Dveře se podle aktuální módy otvírají proti sobě bez B-sloupku, což nastoluje pocit prostoru, umocněný rozměry salonu s plochou podlahou, v němž působí sedadla spíše jako rozestavěný nábytek. Vzhledem k poslání vozu lze přední sedadla sklopit až do relaxační polohy a vzadu se oddávat pocitu pohodlné domácí pohovky. Vyjížděcí volant je ovládán pohledem, stačí jej upřít na příslušnou ikonku. Integrovaný přístrojový štít přímo u volantu se dokáže zcela skrýt a nepřipomínat posádce nic, co by narušovalo její odpočinek. Ten naopak podpoří obložení s dřevěným vzorem a již zmíněná skleněná střecha, plynule přecházející do čelního okna.

Rozhodně se jedná o jeden z nejhezčích a nejpropracovanějších konceptů poslední doby, přičemž některé prvky se dříve či později objeví v sériové produkci. A my si můžeme přát, aby to bylo co nejdříve. Třeba už za dva roky v modelu A6 e-tron.

Cestování s autonomním řízením bude velmi příjemné, přinejmenším pro ty bohatší z nás
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze