Smart Concept #1. Návrat na výsluní

Smart Concept #1. Návrat na výsluní
Fotografie: Smart
  • Další kapitola značky Smart se odehrává ve spolupráci s Geely
  • Na chystaný restart připravila modely nových formátů
  • Mnichovský koncept představuje kompaktní elektrický crossover

Značka Smart, patřící do koncernu Daimler, se v poslední době poněkud ztrácela ze zřetele i z prodejních statistik. Sice byla v roce 2019 vůbec první automobilkou, která kompletně přešla k elektrickým pohonům, ovšem prémiové ceny, požadované za konvertované postarší modely s nevalnými parametry příliš zákazníkům nekonvenovaly. To by se mělo změnit s chystanou novou generací, která nabídne nejen vznešený design, ale i konkurenceschopná čísla. Ta ctí tradiční hodnoty, tedy velmi kompaktní rozměry s chytře řešeným, prostorným interiérem.

Smart Concept #1 je téměř sériovým prvním plodem spolupráce mezi Mercedesem a čínským koncernem Geely. O elektrickou techniku se postaral čínský partner, exteriér a interiér je v gesci Stuttgartu. Čtyřdveřový čtyřmístný crossover délky 4,3 m působí, jako by jeho tvůrci nezůstali zcela chladní ke tvarům konkurenčního Mini a zároveň jim imponovaly některé Nissany a Kie. Nabízí snadné nastupování díky proti sobě otvíraným dvojicím dveří bez B-sloupku a zvýšené pozici sedadel. Díky extrémnímu rozvoru 2 750 mm pak budoucí pětimístný sériový model převezme od konceptu interiér s vnitřním prostorem na úrovni vyšších segmentů. Tomu přihrává i celková šířka přes 1,9 m.

Interiér nabízí pohodlí a prostor modelů z vyšších tříd

Uvnitř čeká samozřejmě plochá podlaha a designová parádička v podobě vznášející se středové konzole, napojené na palubní desku. Volně stojící 12,8" displej uprostřed je jediným zdrojem informací i ovládacích prvků. O multimédia i provozní funkce se stará výkonný počítač s asistenčním avatarem a samoučicí umělou inteligencí, která by měla významně usnadnit ovládání. Chytrý telefon bude integrální součástí ekosystému, poslouží nejen jako digitální klíč, ale i jako prostředek k poprodejním službám a aplikacím.

Současně s novou generací elektrických Smartů se chystá i nový prodejní model. Ten se bude více odehrávat ve virtuálním prostoru a kdo zvolí tradiční kanály, měl by se setkat s ještě lepším zážitkem.

Interiér se zbavil fyzických ovladačů a také středového tunelu
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze