EU se může stát podobně závislá na bateriích z Číny, jako byla na energii z Ruska

Uvádí dokument, který získala agentura Reuters
EU se může stát podobně závislá na bateriích z Číny, jako byla na energii z Ruska
Fotografie: BMW
  • Řešením by mohla být diverzifikace směrem k Africe a Latinské Americe
  • Závislost na zahraničí by mohla do roku 2030 vážně bránit růstu produktivity evropského průmyslu

Pokud Evropská unie nepřijme důrazná opatření, mohla by se do roku 2030 stát v oblasti lithium-iontových baterií a palivových článků podobně závislou na Číně, jako byla na Rusku v energetické oblasti před válkou na Ukrajině. To a další zajímavá zjištění uvádí dokument připravený pro vedoucí představitele EU, který se podařilo získat agentuře Reuters.

Dokument se má stát podkladem pro jednání o ekonomické bezpečnosti Evropy na zasedání vedoucích představitelů EU, které proběhne 5. října ve španělské Granadě. Vedoucí představitelé evropských zemí mají být znepokojení rostoucí ekonomickou vahou Číny, budou tedy diskutovat o návrzích Evropské komise na snížení rizika přílišné závislosti Evropy na Číně a o potřebě diverzifikace směrem k Africe a Latinské Americe.

V dokumentu mimo jiné údajně stojí, že vzhledem k nestálé povaze obnovitelných zdrojů energie (například solární či větrné) bude Evropa potřebovat způsoby, jak energii skladovat, aby dosáhla svého cíle nulových emisí oxidu uhličitého do roku 2050, jak stanovuje Pařížská dohoda o změně klimatu. „To prudce zvýší naši poptávku po lithium-iontových bateriích, palivových článcích a elektrolyzérech, která by se měla v příštích letech zvýšit 10 až 30násobně,“ stojí podle Reuters v dokumentu, který vypracovalo španělské předsednictví EU.

Zatímco EU má silnou pozici v meziproduktových a montážních fázích výroby elektrolyzérů s více než 50% podílem na celosvětovém trhu, v oblasti palivových článků a lithium-iontových baterií, které jsou pro elektromobily klíčové, je do značné míry závislá na Číně. „Bez zavedení důrazných opatření by evropský energetický ekosystém mohl být do roku 2030 na Číně závislý jinak, ale s podobnou závažností, jako byl před invazí na Ukrajinu (na Rusku),“ stojí v dokumentu dále. Podle Evropské komise v roce 2021 (tedy v roce před ruskou invazí na Ukrajinu) odebírala EU z Ruska více než 40 % své celkové spotřeby plynu, 27 % z celkového dovozu ropy a 46 % z dovozu uhlí. A jak již víme, ukončení nákupu většiny energií z Ruska se v EU projevilo cenovým šokem a prudkým nárůstem spotřebitelské inflace, což donutilo Evropskou centrální banku prudce zvýšit úrokové sazby, a omezit tak hospodářský růst.

Baterie nejsou jedinou zranitelnou oblastí EU

Z dokumentu, který vypracovalo španělské předsednictví, ale vyplývá, že lithium-iontové baterie a palivové články zdaleka nejsou jedinou zranitelnou oblastí EU. „Podobný scénář by se mohl odehrát v oblasti digitálních technologií“, stojí v dokumentu. „Prognózy naznačují, že poptávka po digitálních zařízeních, jako jsou senzory, drony, datové servery, zařízení pro ukládání dat atp., v tomto desetiletí prudce vzroste.“

Dokument varuje v globálu před tím, že by závislost na zahraničí mohla do roku 2030 vážně bránit růstu produktivity evropského průmyslu a také by mohla stát v cestě modernizaci zemědělských systémů, přičemž obojí je nutné pro řešení změn klimatu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze