Elon Musk překvapil. Nejlevnější Tesla Model Y se nakonec vyrábět nebude

Elon Musk překvapil. Nejlevnější Tesla Model Y se nakonec vyrábět nebude
Fotografie: tesla.com
  • Tesla Model Y s jedním elektromotorem a kratším dojezdem se vyrábět nebude
  • Na Twitteru to oznámil Elon Musk
  • Zřejmě jako kompenzaci automobilka připravila zlevnění verze LR AWD o 3 000 dolarů

Když se v roce 2019 konala premiéra Modelu Y, mělo se obecně za to, že nabídne několik alternativ. Nejzákladnější verzí se měla stát ta s náhonem pouze na zadní kola a standardní délkou dojezdu (SR RWD). Ostatně tato verze se objevila i v online studiu na oficiálních stránkách automobilky s informací, že na trh přijde v roce 2021 s cenou okolo 40 tisíc dolarů (cca 900 tisíc korun).

Včera nicméně na Twitteru spoluzakladatel Tesly Elon Musk uvedl, že Model Y v nejzákladnější verzi SR RWD nepřijde. Nadšencům pak podal i zdůvodnění. Z něho je patrné, že největší starosti měla automobilka s dojezdem, který je pod úrovní 250 mil (400 km) a podle Muska neakceptovatelný. V původních prospektech z roku 2019 ale přitom Tesla uváděla reálný dojezd 370 km, přičemž tuto hodnotu nikdo nerozporoval.


Portál insideevs.com proto spekuluje, že záměrem firmy od počátku nebyla produkce Modelu Y v této verzi, nýbrž jakési optické snížení základní ceny. Je přitom známo, že na základních verzích aut má Tesla velmi nízké marže. Dost možná proto podobný osud potká i základní verzi chystaného Cybertrucku.

Neznamená to však úplný zánik myšlenky vozu s jedním elektromotorem vzadu. Touto dostupnější verzí Modelu Y oproti Performance nebo Long Range AWD se stane vůz s přibližně stejným dojezdem jako výše zmiňované varianty. Na trh by se měl dostat za několik měsíců. Na informaci upozornil teslarati.com.

Další novinkou je chystané zlevnění Modelu Y ve verzi Long Range. I když ve výrobě je teprve krátce, přichází snížení ceny o necelých 6 procent z původních 52 990 dolarů, což činí úsporu 3 000 dolarů (70 000 Kč). Důvod zlevnění automobilka ale neprozradila, nicméně může se jednat i o formu kompenzace.

Technické parametry Tesla Model Y Long Range Dual Motor

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 750 × 1 921 × 1 624 mm, 2 003 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon324 kW, 441 koní, točivý moment: 493 Nm
Baterie78,1 kWh (75 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,9 kWh / 100 km, dojezd: 542 km
Cena od1 284 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze