Tesla Model Y v podrobném videotestu
test

Tesla Model Y v podrobném videotestu

Aspirant na nejprodávanější auto
6

Nafouknutý Model 3 s výrazně větší praktičností. I tak by se dala shrnout nová Tesla Model Y. Kvůli zpoždění se stavbou berlínské továrny se nakonec rozhodla Tesla začít Model Y dovážet z Číny a vstupuje na trh, kde už električtí konkurenti v kategorii SUV jsou. A vstupuje s dost sebevědomou cenou. Jaká nejnovější Tesla, která chce navázat na úspěchy Modelu 3, je? Obhájí si vysokou cenu? To se dozvíte v našem videotestu.

Tesla s Modelem Y útočí na příčky nejvyšší, tedy na pozici nejprodávanějšího elektromobilu na světě. Přebírá platformu, styl a funkce z velmi oblíbeného Modelu 3, který opanuje přední příčky žebříčků prodejnosti nejen mezi elektromobily, ale mezi všemi auty. Vše ale balí do dnes oblíbeného hávu SUV, kombinuje tak vše dobré z Modelu 3, který však neoplývá praktičností ani pohodlím, s kýženou univerzalitou a prostorností. Než vám přineseme standardní psaný test, podívejte se na náš detailní videotest, ve kterém se zaměříme na vše, co vás o Modelu Y může zajímat, i na zhodnocení vysoké ceny ve srovnání s konkurencí.

Teslu Model Y na test nám zapůjčila Teslička.cz, u které si auto můžete objednat třeba na zážitkovou jízdu či svatbu.

Velký test Tesla Model Y - Vše co potřebujete vědět

Technické parametry Tesla Model Y Long Range Dual Motor

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 750 × 1 921 × 1 624 mm, 2 003 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon324 kW, 441 koní, točivý moment: 493 Nm
Baterie78,1 kWh (75 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,9 kWh / 100 km, dojezd: 542 km
Cena od1 284 900 Kč

Foto: Martin Pultzner, fdrive.cz

tesla-model-y
Klady
  • výborná rychlost odezvy infotainmentu a jeho prostředí
  • dynamika a ovladatelnost auta
  • pokročilý asistent řízení
  • velmi objemný kufr
  • velký přední kufr
  • tichá jízda
Zápory
  • tvrdší a méně pohodlný podvozek
  • méně hodnotný interiér
  • chybí třízónová klimatizace nebo odvětrávání sedaček
  • absence matrix světel a 360stupňové parkovací kamery
Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Když se postavíte do pozice kupujícího elektromobilu a jste ten typ, co se chce dobře rozhodnout, jak utratí svý prachy a nedá tak úplně na marketing, dojde vám, že tesla 3/Y nedává smysl.

1. Tesla 3 SR+ má baterii 50kWh. Ať je to jak chce, v reálném světě ujede míň, jak ID.3 58kWh, které má 15% energie navíc. 2021 ID.3 v klidu za 900 s DPH, SR+ za 1 100 bez DPH.

2. spritmonitor.de hovoří jasně. Tesla 3 průměr 19kWh/100km...to vám vrtá hlavou, protože internet je plný spotřeb spíš okolo 13kWh...věděli jste, že Tesla jako jediná ukazuje spotřebu pouze elektromotoru, kdežto ostatní auta ukazují celkovou spotřebu el.energie auta? Takže 130kmh: Tesla 17,9 , Enyaq 24..po dobití Tesla 22,5 Enyaq 24,8

3. Servis je prostě problém, nemusí se nic stát, ale spolíhat se na jednoho přijímacího technika..

4. Cena modelu Y: 1750tis? Enyaq se stejnou výbavou za 1300tis...ale ID.4 seženete v pohodě a v klidu za 1250tis a máte možnost oželet trochu výbavy a jste na 1099tis (dasweltauto)

Ano, Tesla Y je adept na jedno z nejprodávaněšjších EV..jeho konkurence je prakticky jen Q4,ID.4 a Enyaq. Všechny 4 jsou adeptem na nejrpodávanjší SUV EV.
Pavel Orct
Pavel Orct
To auto je z venku šeredné a zevnitř odporné a kupovat ho snad kuli troše ušetřených peněz za kilometry a v zimě se přikrývat dekou. Je to pro šetřílky co si neumějí spočítat provoz a amortizaci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze