Kterak Elon Musk k velkému jmění přišel

Kterak Elon Musk k velkému jmění přišel
Fotografie: twitter Elona Muska
  • Na začátku byl chlapec se snem odcestovat do Spojených států
  • To se mu také podařilo, ovšem po studiích narazil na velký problém, kterým byla jeho stydlivost
  • Proto začal podnikat se svým bratrem, což mu vyneslo několikamiliardové jmění

Elona Muska zná celý svět jako úspěšného podnikatele a vizionáře, kterému se daří v podstatě vše, na co sáhne. Jak ale tento chlapík z Jihoafrické republiky ke svému jmění přišel? Pojďme se podívat na jeho velice zajímavé začátky.

Nechce se tomu ani věřit, že i příběh Elona Muska začíná příjezdem do Spojených států pouze s několika dolary v kapse. V případě Elona Muska to byly přesně 2 tisíce dolarů, což i tak není příliš velká suma. Muskovi bylo 17 a jediným jeho majetkem kromě těchto peněz byl jen kufr plný knih a dopis o přijetí na univerzitu.

Vraťme se však ještě o několik let nazpět. Jak informuje web cleantechnica.com, Musk již jako malý chlapec věděl, že chce žít ve Spojených státech. V roce 2012 v jednom z rozhovorů řekl: „Vždy, když se objevila nějaká nová skvělá technologie, nebo se něco stalo, bylo to ve Spojených státech. Takže jsem jako dítě snil o tom dostat se do Ameriky.“

Cesta do ní však nebyla jednoduchá a vedla přes Kanadu, kde se rodině příliš dobře nevedlo. Nakonec se však Muskovi podařilo získat stipendium na vysokou školu a vysněné Spojené státy se staly skutečností.

Po studiu se pustil do podnikání. Původně se chtěl ucházet o práci ve společnosti Netscape, ovšem natolik se styděl, že nebyl ani schopen oslovit někoho kvůli pohovoru. Zjistil tedy, že tudy cesta nevede, a proto se spojil se svým bratrem Kimbalem a založil s ním v roce 1996 společnost Zip2, která měla na starosti vývoj softwaru, který pomáhal médiím proniknout do online světa. Služby společnosti později využila periodika jako New York Times, Hearst či Knight-Ridder.

Vše fungovalo, jak mělo, a proto společnost v roce 1999 odkoupil Compaq za částku 340 milionů dolarů, což bylo v té době téměř 12 miliard korun. Tyto finance se následně staly základem pro další projekt později pojmenovaný jako PayPal, od kterého Musk postupně přešel ke společnostem SpaceX a Tesla. A jejich příběh již zajisté znáte.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze