Tesla a její tajemný program Dojo. Jedná se o budoucnost autonomního řízení?

1
Tesla a její tajemný program Dojo. Jedná se o budoucnost autonomního řízení?
Fotografie: Tesla
  • Dojo by měl být počítač, který bude schopen vyhodnocovat data získaná z videa
  • Tato data budou použita pro strojové učení autonomního systému vozů Tesla

Plně autonomní automobil je věc, na kterou musíme prozatím čekat. Ten, kdo k ní má nejblíže, tedy alespoň podle svých slov, je Tesla, jež by měla mít v současné době velké eso v rukávu. Tím je tajemný projekt Dojo.

Tesla Model X (2016)

Elon Musk již dříve naznačil, že nový projekt Tesly by mohl výrazně urychlit čas potřebný k vývoji systému, který bude propůjčovat vozu plně autonomní schopnosti. Tesla o tomto projektu v náznacích mluvila již na akci věnované autonomním systémům, kterou pořádala začátkem tohoto roku. Většina diváků se však soustředila hlavně na informace týkající se zcela nového hardwaru vozů HW3, který by měl automobilům časem umožňovat plně autonomní schopnosti.

Mnozí proto jen letmo zaznamenali kusé informace o projektu Dojo, o kterém Elon Musk řekl: „V Tesle pracujeme na velkém projektu jménem Dojo, teď ale nemáme moc času, abychom o něm mluvili. Jedná se o supervýkonný tréninkový počítač.“ Ten by měl umožňovat sběr obrovského množství dat z videozáznamů a na základě těchto dat provádět učení neuronové sítě vozu. Nyní navíc na dotaz jednoho ze svých fanoušků na Twitteru napsal, že Dojo bude tím, co přinese rozdíl.

V současné době je vyhodnocování dat získaných čistě videozáznamem velice obtížným úkolem a většina neuronových sítí zpracovává data z jednotlivých obrazů videa. Dojo by však měl dokázat zpracovávat údaje z plynulých snímků videa tak, jak jej známe my. Jak informuje electrek.co, takto získaná data by přinášela neuronové síti mnohem více komplexních informací v kontextu, a tím by mohlo docházet k mnohem rychlejšímu strojovému učení

Více informací o tomto velmi zajímavém projektu se nejspíše dozvíme na příští akci věnované plně autonomním technologiím, kterou by Tesla měla pořádat začátkem příštího roku.

Diskuze ke článku
Martin
Fakt jste ještě nepochopili, že autonomní řízení je odpískaná záležitost, která nebude v reálu fungovat tak ještě 20 let?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze