Nová funkce Smart Summon od Tesly má problémy. V USA už prošetřují okolnosti

1
 Nová funkce Smart Summon od Tesly má problémy. V USA už prošetřují okolnosti
  • Nová funkce automatického připarkování Smart Summon má problémy
  • Na internetu už se objevily první videa Tesel narážejících do zdí a působících chaos na parkovištích

Je to pár dnů, co Tesla vypustila velkou aktualizaci operačního systému s názvem V10 a z jednou z nejzajímavějších novinek byla funkce Smart Summon, která umožňuje vlastníkovi si auto přivolat pomocí aplikace, pokud je v relativní blízkosti. Podle Tesly by při používání této funkce mělo auto reagovat na dění kolem sebe a vyhýbat se překážkám. V posledních dnech však bylo nahlášeno několik případů, kdy se při používání funkce vůz pohyboval nemotorným způsobem a vyvolal kolem sebe několik až nebezpečných situací. Na internetu je hned několik videí s těmito případy, v jednom Tesla dokonce sama najela do zdi garáže a způsobila si poškození.

Tato zpráva vzbudila nejen pozornost médií, ale ve Státech se o to začala zajímat i Národní správa bezpečnosti silničního provozu (NTHSA), která pro yahoo.com sdělila následující:„ Jsme si vědomi několika hlášení ohledně funkce Smart Summon. Zůstáváme v kontaktu se společností a sbíráme další informace. Bezpečnost je naše nejvyšší priorita a agentura nebude váhat a zakročí, pokud nalezneme důkazy o ohrožení bezpečnosti.

Tesla se zatím oficiálně k událostem nevyjádřila, nicméně Elon Musk na svém Twitteru napsal, že tato funkce již byla využita přes 550 000krát. Je nutno podotknout, že Tesla do oficiální zprávy o nové aktualizaci zařadila následující: „Ti, kteří používají Smart Summon, musí zůstat zodpovědní za auto a hlídat jej, včetně jeho okolí.

Uživatelé při používání této funkce v aplikaci musí držet prst na virtuálním tlačítku a mohou kdykoliv auto zastavit. To však nezabránilo několika situacím, kdy ve videích můžeme vidět nebezpečné manévry na veřejném parkovišti, auta najíždějící na obrubník nebo trávník a v některých dokonce skoro srážku s jiným vozidlem.

Tesla se snad rozhodne Smart Summon postupně vylepšovat, hlavně bereme-li v potaz, že se jedná o prémiovou funkci, kterou dostanete pouze, když si připlatíte za plně vybaveného autopilota.

Diskuze ke článku
Václav
Tesle fandím, ale myslím, že má ještě málo senzorů na automatické řízení. Pokud například vyjíždí z parkovacího místa a z obou stran má auta, tak nemůže vidět, jestli se někdo nepřibližuje z boku. Takže určitě super průkopnický počin, ale zatím je to v praxi nebezpečné a dokud nebude senzor na zadním nárazníku, který uvidí 180 stupňů kolem sebe, tak nevidím řešení, jak to udělat bezpečně. A to se týká i dalších úhlů. Musí prostě vidět, jestli odněkud nepřiběhne malé děcko a neupadne pod kola.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze