Tesla má nový systém. Láká na autonomní připarkování

Tesla má nový systém. Láká na autonomní připarkování
Fotografie: Tesla
  • Tesla začala pomalu vypouštět aktualizaci operačního systému u svých vozidel s názvem V10
  • Láká na autonomní připarkování, zlepšení autopilota a spoustu nových funkcí

Poměrně nedávno Tesla vypustila jednu z nejočekávanějších a dle jejích slov největších aktualizací softwaru svých vozů. Update s názvem V10 a přináší spoustu zajímavých novinek, na které se podíváme.

Smart Summon aneb nechť tě síla provází

Ačkoliv byla tato funkce propagována již dávno, procházela značným vývojem a konečně se dostává i oficiálně do aut. Bavíme se o funkci autonomního připarkování. A že je to opravdu zážitek jako z Hvězdných válek. Ten ale dostanete pouze, pokud jste si připlatili za balíček s plně vybaveným autopilotem. Jakmile se nacházíte v relativně blízké vzdálenosti od auta, stačí vám vzít smartphone a přes mobilní aplikaci svého miláčka přivolat, ten k vám pak dojede rychlostí maximálně 5 mil/h (cca 8 km/h). Kvůli bezpečnosti musíte tlačítko přivolání celou dobu držet, takže si připravte prsty. Jakmile se auto dostane k vám, zastaví a vyrovná kola. Tesla dodává, že byste tuto funkci měli používat pouze, pokud máte auto v přímém dohledu.

Integrace Spotify, v USA se dočkali

To, co vlastníci Tesly v Evropě mají už přes rok, se teď konečně dostává i do USA. Z nějakého důvodu se firma rozhodla pro integraci Spotify v EU a v USA se museli spolehnout na alternativy, které však nefungovaly tak dobře a nenabízely tolik skladeb. Uživatelé také hlásí zlepšení kvality a hlasitosti audia. Proč se Tesla takto rozhodla není známo, některé zdroje tvrdí, že kvůli testování, nicméně to je více než zvláštní, protože v EU verzi je tato funkce dávno k dispozici.

Užijte si kino, když nabíjíte

Smart Theatre umožní užívat si oblíbené streamovací služby jako YouTube či Netflix. To si nejvíce užijí majitelé Tesly Model 3, vzhledem k tomu, že ostatní modely nemají zrovna ideální poměr stran hlavního displeje pro sledování videí. Ale pořád lepší, než koukat na telefonu. Je nutno zmínit, že tato funkce je dostupná pouze, jakmile je auto zaparkováno, ideálně při nabíjení. Elon Musk se nechal slyšet, že jakmile Tesla obdrží povolení k plné autonomní jízdě, budete moci používat funkci i během jízdy. V dalším tweetu zmínil, že některé streamovací služby vyžadují prémiový balíček připojení, tedy s integrovanou 4G SIM kartou, jak píše server cleantechnica.com. Nejnovější recenze chválí kvalitu videa a audia i přes streamování na 4G.

Zrychlení autopilota a přehledně

Autopilot také nezůstal pozadu a dočkal se aktualizace. Nyní má rychlejší reakce, zvláště pak v situaci, kdy má udržovat vzdálenost za vozidlem, například při dopravní špičce. Funkce automatické změny jízdních pruhů dostala novou grafiku, ku příkladu je zde malým šedým čtverečkem znázorněno, kde auto pojede a můžete si oddálit mapu na obrazovce pro větší přehled o vozech okolo.

„Cítím se šťastně a mám hlad“

Novinkou je i funkce přidaná do navigace s názvem „I’m Feeling Lucky“ a „I’m Feeling Hungry’’. Už je známe z vyhledávače Google a dělají přesně to, co byste čekali. První vás bude navigovat na nejbližší zajímavé místo ve vašem okolí, ta druhá vás zaveze do nejbližší restaurace. Možností máte samozřejmě více, můžete si i prohlížet hodnocení či přímo zavolat a rezervovat si stůl, tak jak jste zvyklí ze smartphonu.

Pozor na rozmlácenou obrazovku

Dočkali jsme se také přidání známé hardcore indie hry Cuphead do programu Tesla Arcade. To zní jako skvělá věc, stačí připojit ovladače a můžete hrát buď sami, nebo v kooperativním módu. Nicméně v oficiálním vyjádření na webu Tesly je uvedeno, že si zahrajeme „celý první level“, takže si nejsme jisti, zda se jedná o plnou verzi. Hra by měla běžet na stabilních 60 FPS. Co ale toto předznamenává, je integrace her založených na enginu Unity, kterých je velká spousta, tím pádem bychom se mohli dočkat i dalších podobných titulů, ale zatím nebylo nic potvrzeno. A tak jako u Smart Theatre si zahrajete pouze se zaparkovaným autem.

Caraoke a dálkové zavírání oken

Předposlední, spíše vtipnou funkcí, je Caraoke, což je znovu přesně to, co byste čekali. Při navigaci v autě si nově můžete zvolit písničku a postupně vám nabíhá text na obrazovce. Nicméně nevidíme rozdíl mezi touto funkcí a tím, že si to stejné video můžeme najít na YouTube. Poslední zajímavou novinkou je přidání dálkového zavírání oken. Jakmile si otevřete mobilní aplikaci, tak v záložce ovládání nově objevíte tlačítko otevření/zavření oken. To se hodí, pokud rádi necháváte otevřená okna třeba na parkovišti před kanceláří. K dispozici je i mód větrání, kdy se vám okna otevřou pouze na pár centimetrů.

Podívejte se i na oficiální video, kde Tesla představuje všechny novinky. My si je budeme moct vyzkoušet 4. října na slavnostním otevření první české pobočky Tesly, odkud vám přineseme i video s dojmy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze